Igor Dodon: Acordul de asociere cu UE, o mare greşeală

Data actualizării: Data publicării:
igor dodon vorbeste la pupitru cu microfoane
Igor Dodon. Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

În ciuda contestării în stradă, Igor Dodon nu renunţă la planurile proruse pe care le are pentru Republica Moldova. Într-un interviu pentru presa rusă, din această după-amiază, preşedintele ales de la Chişinău spune că Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană este o mare greşeală şi este hotărât să convoace şi un referendum pentru denunţarea acestuia. În schimb, este mult mai încântat de o aderare la Uniunea Eurasiatică.

161114_IGOR_DODON_ANUNT_CASTIGARE_10_INQUAM_Adel_Al-Haddad_
Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Nu este singura legătură cu Occidentul pe care Igor Dodon vrea să o taie din calitatea lui de preşedinte. El exclude fără drept de apel aderarea la NATO. Președintele ales are şi o viziune proprie în ceea ce priveşte soluţionarea conflictului transnistrean, iar aceasta este federalizarea Republicii Moldova şi, implicit, prerogative crescute pentru puterea de la Tiraspol.

Consider că semnarea Acordului de Asociere cu UE a fost o mare greșeală. Indicatorii economici arată că R. Moldova a pierdut din cauza semnării acestui document. Ea a pierdut piața rusească și nu a primit-o pe cea europeană. Eu și Partidul socialiștilor vom lupta pentru denunțarea acestuia. (...) Eu pledez deschis pentru integrarea în Uniunea Euroasiatică. Președintele nu are atribuții care să-i permită anularea Acordului de Asociere cu UE. Totuși, noi putem organiza un referendum pentru a vedea care este opinia cetățenilor la acest subiect”, a spus Igor Dodon, potrivit Izvestia.ru.

De asemenea, Igor Dodon a explicat într-un interviu telefonic acordat Rossiya 24 că va declanşa alegeri anticipate la anul, miza fiind îndepărtarea actualului guvern pro-european pentru ca el și aliații săi să își poată pună în aplicare proiectele.

Socialistul Igor Dodon a obţinut 52,4% din voturile exprimate, în timp ce candidata proeuropeană Maia Sandu a reuşit să obţină 47,6% din sufragii.

În urma acestui rezultat, mii de oameni au protestat la Chişinău. Scurtinul a fost extrem de tensionat în diaspora, după ce moldovenii din strainatate nu au putut să voteze deoarece nu au avut destule buletine de vot. Protestatarii au demonstrat şi în faţa sediului Comisie Electorale Centrale, după care au revenit în Piaţa Marii Adunării Naţionale, în jurul statuii lui Ştefan cel Mare. Sunt foarte mulţi tineri printre ei şi spun că aşteaptă un semnal de la candidata pro-europeană Maia Sandu. Vor să ştie dacă aceasta va contesta sau nu rezultatul din turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri