Cât a condus România şi minţile românilor, Nicolae Ceaușescu a impus politici aberante. Poate cel mai dramatic decret rămâne cel din anul 1966 prin care se interzicea avortul. Politica de natalitate a lui Ceaușescu a dat rapid roade. Femeile care năşteau copii pe bandă rulantă erau recompensate cu medalii și bani. România devenise o adevărată fabrică de copii. Prețul plătit a fost însă uriaș: 9.500 de femei au murit în urma avorturilor făcute în condiţii greu de imaginat. Digi24 vă spune povestea femeilor care au devenit mame-eroine, la comanda tovarăşului Nicolae Ceauşescu.
La Congresul PCR din anul 1984, Nicolae Ceauşescu a stabilit un nou obiectiv faraonic: populaţia ţării trebuia să crească de la 23 de milioane la 30 de milioane până în anul 2000. Conducătorul îşi dorea ca partidul să controleze până şi intimitatea românilor. În anul 1966, a dat decretul 770 prin care avortul a devenit ilegal, mijloacele de contracepţie au dispărut, educaţia sexuală a fost interzisă, iar manualele despre reproducerea umană au devenit secret de stat, numai medicii aveau voie să le citească.
„Dintre regmurile comuniste, regimul comunist românesc a fost printre cele mai sălbatice în represiunea împotriva avortului şi unul dintre cele mai puternic afectate de această obsesie a natalităţii”, explică Ioan Stanomir, profesor la Facultate de Ştiinţe Politice.
Într-un singur an, numărul naşterilor s-a dublat cu jumătate de milion de nou născuţi. Spre satisfacţia Partidului Comunist şi împotriva voinţei lor, femeile năşteau pe bandă rulantă.
„O formă de inginerie socială care îşi propunea să o transforme pe femeie în antipodul a ceea ce este ea. ... o reducea la un fel de corp inert din care statul extagea, extrăgea copii pentru ca numărul de români să crească şi România să ajungă pe cele mai înalte culmi de civilizaţie şi progres”, subliniază Ioan Stanomir.
Ca să încurajeze creşterea natalităţii, în anul 1967 a apărut decretul 940. Orice femeie care năştea 10 copii era numită Mamă eroină şi era premiată cu bani, pământ şi cereale. Valea Grecului din judeţul Vaslui a fost localitatea cu cea mai crescută natalitate în perioada comunistă. O adevărată fabrică de copii.
Ioana Timon are 74 de ani şi este mamă eroină. A născut 10 copii şi a fost premiată de Ceauşescu personal. „Păi am avut şi brevetul Premiul I - Mamă eroina cu 10 copii şi mi-o dat şi insignă ...Mi-o părut bine atunci, mi-o părut bine. Şi când mi-au dat bani, că tare bine mi-au prins ... eu mi-am crescut copiii cu cei 500 de lei ...”, povestește ea.
Elena Lazăr are 75 de ani. A adus pe lume 8 copii: „Nu mă prea puteam bucura, că dacă aveam mulţi, ziceam: Doamne, m-am săturat, nu mai pot, nu mai pot...”.
Oficial, 9.452 de femei au murit, între 1966 şi 1989, din cauza avorturilor autoprovocate sau făcute clandestin
Jumătate dintre femeile din Valea Grecului au devenit mame-eroine. În anii 70, dictatorul a fost în sat şi le-a felicitat pe femei pentru ceea ce fac pentru ţară.
„Era un om exact ca oamenii care suntem noi, de rând, aşa era un om, mititel, slăbuţ ... Mă gândeam şi eu; măi, cine ştie cine-i Ceauşescu asta. Că ia, când îl filma era, arăta a om frumos, îl arăta. Nu, era un om, parc-ar fi fost um om necăjit săracul, numai că era îmbrăcat bine, era un om aşa, de rând”, povestește Ioana Timon.
„Ceea ce regimul comunist a făcut atunci a fost să premieze femeile pentru capacitatea lor de a fi organisme reproducătoare”, spune Ioan Stanomir.
Oficial, 9.452 de femei au murit, între 1966 şi 1989, din cauza avorturilor autoprovocate sau făcute clandestin, în condiţii greu de imaginat.
„Dacă aveai 5 copii îţi dădea voie să faci un avort. dacă nu, nu. Şi omul meu, Dumnezeu să-l ierte, nu m-o lăsat deloc”, spune Elena Lazăr.
„Între vacile care dădeau nu ştiu câţi litri de lapte pe zi şi erau felicitate şi femeile care făceau 6, 7, 10 copii, în mintea regimului nu exista nicio diferenţă”, explică Ioan Stanomir.
Polițiști trimiși în spitale
În anul 1973, numărul naşterilor a scăzut. O situaţie de neacceptat pentru Partidul Comunist Român, care a trimis miliţienii în spitale. Rolul lor? Să se asigure că femeile care merg acolo nu fac avort.
„Aceste persoane care au fost prinse în mecanismul propagandei au avut probabil impresia că participă la ceva important”, spune profesorul Ioan Stanomir.
Ioanei Timon îi este dor de copii. Toţi 10 sunt la muncă, în Italia. Copiii făcuţi în comunism, la îndemnul lui Ceauşescu, au fugit după 1990, în capitalism, pentru o viaţă mai bună.
Decretul 770 a fost anulat în ziua de 26 decembrie 1989, de guvernul Iliescu. După 23 de ani, femeile erau din nou stăpâne pe viaţa şi pe deciziile lor. Era însă prea târziu. Statisticile din anul 1992 au arătat că un milion dintre cele 5,2 milioane de femei apte să nască au rămas sterile în urmă avorturilor autoprovocate.
După 1990, natalitatea în România a scăzut dramatic. Conform ultimului studiu realizat de Institutul Naţional de Statistică, în 2011 s-au născut numai 195.000 de copii, un record negativ. Astăzi populaţia ţării numără 20 de milioane de locuitori. Suntem tot mai puţini, dar măcar suntem liberi.
Tu ce ai făcut la Revoluție?
Îți aduci aminte unde erai în decembrie '89? Unde iți erau părinții și prietenii, ce făceai, la ce te-ai gândit urmărind evenimentele de atunci sau participând la ele? Ajută-ne să recreăm povestea acelor zile, povestea unei generații.