Cristian este o comună învecinată Braşovului, cu doar 4.500 de locuitori. Cinci fabrici mari, cu producţii diferite, s-au deschis aici în ultimi ani. Dintr-o dată, Cristian a apărut pe harta celor mai bogate comune din Transilvania.
Compania Schaeffler România produce rulmenţi de toate tipurile şi are acum aproape 4.000 de angajaţi. Numai către comuna Cristian, fabrica virează anual în jur de patru milioane de lei, bani doar pe impozitul pe clădire. Firma e în România de 11 ani. Alegerea n-a fost întâmplătoare la Braşov. Fostele uzine precum Rulmentul, Tractorul sau Roman au lăsat fără loc de muncă peste 200.000 de oameni, cu toţii calificaţi.
Alexandru Blemovici, director general Schaeffler România: Producem aproximativ 365 de milioane de euro, producţie marfă în Braşov, asta înseamnă aproape un milion de euro pe zi. Dacă adăugăm toate investiţiile, făcute de la începutul afacerii, trecem sigur de suma de 500 de milioane de euro. La ora actuală suntem la un nivel normal de investiţii anual, să zicem undeva la 30-40 de milioane de lei.
Peste 90% din componentele fabricate la Braşov merg doar la export, iar 20% din producţia fabricii este doar pentru maşini. Volkswagen, Audi, Volvo sau Chevrolet sunt doar câteva dintre mărcile de maşini care funcţionează cu rulmenţi fabricaţi la Cristian. Iar aceste piese aduc la bugetul companiei în jur de 72 milioane de euro pe an.
Sorin Poteraş, şef automotive, Schaeffler România: Noi producem pe lună undeva la 35 de milioane de piese. Avem indicatori unde suntem foarte buni în comparaţie cu celelalte fabrici din Schaeffler, suntem benchmark practic pentru celelalte fabrici.
Peste 40 de hectare, şase hale de producţie, sute de utilaje şi o disciplină exemplară a angajaţilor. Aşa poate fi descrisă fabrica de la Braşov. Fiecare om are rolul său bine definit în fabrică şi munca sa este cea mai importantă. Tocmai de aceea compania are grijă să le asigure toate condiţiile.
Irinel Butnariu lucrează la linia de asamblare de mai bine de 10 ani.
Irinel Butnariu, tehnician, Schaeffler România: Avem un pachet de avantaje şi de servicii, cum ar fi asigurarea medicală. Bonusuri, chiar şi cantina care e asigurată, e plătită cu 70%. Am fost trimis în Germania la şcolarizare, în jur de nouă luni de zile.
Ramona Dragomir, şef secţie, Schaeffler România: Pe această linie de montaj lucrează aproximativ șase persoane, ele deservesc fiecare post de lucru. Este vorba de un proces de asamblare. În acest proces intră peste 16 componente până la montajul final al defazorului. Aproximativ într-un minut scoatem două piese.
Schaeffler România s-a asociat cu alte firme germane din Braşov şi au deschis şi propria şcoală profesională. Timp de trei ani, pregătesc elevii de liceu, şi astfel se asigură că noii veniţi ştiu exact ce au de făcut încă din prima zi când intră în fabrică.
„În medie, 60 de elevi ai şcolii profesionale Kronstadt ajung anual să fie angajaţi ai fabricii de rulmenţi. Însă numărul lor va creşte semnificativ, pentru că din acest an şi numărul locurilor este mult mai mare”, transmite corespondentul Digi24 Mirela Palcu.
Compania Schaeffler are capital sută la sută german. Iar angajaţii spun că şi stilul de muncă este după profilul nemţesc. Politica firmei implică şi investiţii în comunitate. Universităţii Transilvania din Braşov a beneficiat de fonduri, compania a mai amenajat un parc în oraş şi sprijină în permanenţă fundaţiile pentru copiii defavorizaţi.