EDIŢIE SPECIALĂ. Se caută un Papă care să reînvie credibilitatea Bisericii Catolice

Data publicării:
9 2003vatican2-53848

Începând de luni, 4 martie, cardinalii din întreaga lume s-au adunat la Roma pentru a pregăti Conclavul - alegerea viitorului Papă, într-o perioadă în care Biserica Catolica se confruntă cu nenumărate scandaluri, provocate cel mai adesea de abuzuri sexuale ale unor preoți. În acest climat, pare din ce în ce mai dificil pentru Biserica catolică să-şi păstreze credibilitatea, şi mai greu să impună valorile pe care le apără.

Dintre cardinalii americani, Timothy Dolan este cel mai popular

În Statele Unite, până şi apărătorii cei mai înfocaţi ai Bisericii bat în retragere şi atrag atenţia că în Capela Sixtină vor păşi cardinali care au închis ochii şi au acoperit preoţi pedofili. Pentru cei care au rămas loiali Bisericii în ciuda decredibilizării ei, cea mai importantă misiune a următorului Suveran Pontif este să separe "merele stricate de cele bune", iar vinovaţii să plătească.

Cine este cardinalul Timothy Dolan

Dintre cardinalii americani, Timothy Dolan este cel mai popular. Arhiepiscopul de New York a fost creat cardinal de Benedict XVI în Februarie 2012. Acum, un an mai târziu, face parte din conclavul care îl va alege pe succesorul Pontifului. Când a fost numit cardinal, el nu a privit acest lucru ca pe o promovare ci ca pe o chemare pentru a sluji mai mult.

"M-a făcut să mă simt smerit. Nu pot să las să mi se urce la cap. Nu pot să mă umflu în pene, așa cum îmi umflu stomacul. Trebuie să îmi aduc aminte că sunt un păcătos, trebuie să fac îmi schimb mereu viața”, povestea el atunci.

Cunoscut ca un cardinal carismatic și un mare iubitor de sport, în vârstă de 63 de ani el este președintele Conferinței episcopale americane. De când era copil, își dorea să celebreze Sfânta Liturghie.

Anul trecut, Revista Time l-a trecut în topul celor mai influente 100 de personalități ale lumii. Între 2002 și 2009, Dolan a fost arhiepiscop de Milwaukee, iar înainte, episcop auxiliar de St. Louis. A trăit mai mulți ani în Italia. Între 1994 și 2001, a fost rectorul Colegiului Nord American de la Roma, unde seminariști americani se pregătesc pentru a deveni preoți.

America de Nord are 14 electori papali,americani si canadieni. Este o proporție neobișnuit de mare, dat fiind că populația catolică a celor două țări laolaltă (81 de milioane) este mult mai mică decât a Mexicului (101 milioane). Majoritatea celor 11 cardinali americani vin din cele mai mari dieceze ale țării. Doi din cei trei cardinali canadieni provin din zona tradițional catolică, fracofonă, respectiv din Quebec.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Istoria ciudată a Codului de Bare: 75 de ani de inovație și temeri apocaliptice
Digi FM
Discursul viral al unei femei din Republica Moldova care i-a pus la colț pe rusofili. Tudori Chirilă: „Cel...
Pro FM
Liam Payne avea „cocaină roz” în organism la momentul decesului. Cântărețul britanic a căzut de la etaj
Film Now
Filmul cu fiul lui Jack Nicholson în distribuție, în cinematografe. Ce încasări a avut la box office-ul global
Adevarul
Cum va funcționa terapia anti-cancer cu Lutețiu 177 - pregătit la Centrala Nucleară Cernavodă: „Poate fi...
Newsweek
Zero lei pensie pentru sute de mii de pensionari. Șase situații blochează sistemul Casei de Pensii
Digi FM
Sabrina Ionescu, baschetbalistă de origine română, e campioană WNBA. S-a născut în California și e măritată...
Digi World
Doi doctori, total uimiți de ce au văzut la microscop pe mâini aparent curate: "Oh, asta e dezgustător!"
Digi Animal World
O femeie a fost al un pas să fie înghițită de un piton, în propria sa locuință. Aceasta a fost salvată după...
Film Now
N-a apărut încă în cinema, dar e considerat de critici cel mai bun film al anului: "O adevărată epopee"
UTV
Liam Payne avea „cocaina roz” in organism la momentul decesului