Au doar 14 ani, sunt olimpici la chimie şi la matematică, însă pasiunea pentru ştiinţele exacte i-a trimis departe de casă. Carmen Tudorache din localitatea Jurilovca, judeţul Tulcea, şi Tudor Păişanu, din comuna Brăneşti, judeţul Gorj, sunt câştigătorii celor două burse oferite în cadrul programului „O şansă pentru educaţie", dezvoltat în parteneriat cu Digi24 şi DigiFM. Chiar dacă studiul le ocupă ore bune în fiecare zi, cei doi premianţi îşi rezervă timp şi pentru hobby-urile lor.
Carmen Tudorache şi Tudor Păişanu s-au cunoscut în prima zi de şcoală. Ei sunt elevi ai Liceului Teoretic Naţional din Bucuresti.
Deşi este doar în clasa a VII-a, Tudor a adunat o mulţime de premii la concursurile de matematică. Carmen este în clasa a VIII-a şi a ajuns olimpică la chimie.
Pentru că au avut rezultate bune la învăţătură, Carmen şi Tudor au fost selectaţi în programul „O şansă pentru Educaţie", dezvoltat în parteneriat cu Digi24 şi DigiFM. Proiectul le oferă elevilor buni la învăţătură burse care acoperă complet costurile studiilor. Pentru Carmen şi Tudor, aceasta este o şansă pentru a continua performanţa.
„Vin eu, în clasa a VII-a, copil interesant, hai să văd şi eu ce e aia chimia. Bun, prima şi a doua lecţie, ca de obicei, sunt plictisitoare, că te introduce în chimie, apoi din a treia, a patra încep experimentele. Şi, ca de obicei, toată lumea e gură cască, la fel şi eu, numai că eu am fost cu gura mai căscată şi m-am interesat mai mult de ce e experimentul ăla aşa şi nu dă altceva”, a povestit Carmen Tudorache.
Tudor a primit o șansă la educație. Știe mai bine ca oricine că „fără muncă nimic nu este posibil”.
„Mă pregăteam singur, cu culegere. Deci nu aveam profesor meditator sau .. nici părinţii n-au posibilităţi şi nici nu erau profesori în şcoală de buni. Fără muncă nimic nu e posibil ”, a adăugat Tudor Păișanu.
Profesorii celor doi sunt mândri de performanțele elevilor.
„Este un copil care are o putere de muncă deosebită, are o pasiune, deci îi plac lucrurile şi nu îi este teamă să muncească în plus”, a spus Silvia Moraru, directoarea Liceului Teoretic Național, despre Carmen Tudorache.
„A fost foarte bucuros, îmi amintesc într-o zi, când doamna profesoară a venit şi i-a pus, i-a întins în braţe vreo 10 culegeri din Gazeta Matematică. Deci, dintr-o dată s-a luminat aşa la faţă.. Foarte bucuros”, și-a amintit profesorul de matematică Iulian Vlăduțu.