Nu există niciun motiv care să justifice absenteismul la vot, este de părere gazetarul Cristian Tudor Popescu. Invitat la Digi24, gazetarul spune că votul la alegerile prezidenţiale reprezintă continuarea demersului început de români în 26 mai, la alegerile europarlamentare, când „a fost înfipt ţăruşul în strigoi, care acum se zbate”.
Cristian Tudor Popescu: „De pildă, să pronunţi o frază ca asta: «Nu mă duc la vot că nu am cu cine să votez». Asta este o tâmpenie şi pe care o pronunţă, i se pare logic, i se pare că a spus un lucru de mare elevaţie intelectuală. Dom’le, poţi să te duci la vot şi să laşi votul alb. Asta este o opţiune democratică validă, după părerea mea. Laşi votul alb, dacă într-adevăr nu găseşti cu cine. Dar te duci, te duci la vot şi, prin prezenţa la vot, stimaţi concetăţeni, ştiţi ce faceţi? Veţi întări legitimitatea celui care câştigă, contează votul dumneavoastră, chiar dacă e alb. Prin faptul că cel care câştigă cu o prezenţă de, să sperăm, în această seară 55% sau chiar peste, din câte putem extrapola în clipa de faţă.
Niciun om raţional nu poate fi convins 100% de cei doi candidaţi, de niciunul dintre cei doi candidaţi pe care îi avem în faţă, în niciun caz. Dar eu ştiu toate alegerile de 30 de ani încoace, lăsând la o parte 1990, în niciuna dintre celelalte tururi de alegeri prezidenţiale, niciodată fractura, să-i spun ideologică, dintre cei doi reprezentanţi, nu contează din punct de vedere uman cum sunt ei, putem să le reproşăm o grămadă lucruri, fractura nu a fost niciodată atât de mare.
Deci lucrurile sunt extrem de clare. Există un singur candidat, acum, în turul II. E vorba de strigoiul lui Ceauşescu. În 26 mai românii au înfipt ţăruşul, spuneam atunci, seara. Au înfipt ţăruşul în strigoiul lui Ceauşescu. Şi strigoiul se zbate, că ăsta cedează greu. Acum, se poate face un pas hotărâtor spre a da ortul popii strigoiului lui Ceauşescu, despre asta este vorba. Problema este clară, este dură, este contrastantă, nu poţi să spui că «nu mă interesează, stau acasă n-am ce vota». Doar dacă simulezi gândirea şi nu gândeşti”.