Premiile OSCAR® 2018. Ceremonia e transmisă în această noapte, cu sunet original, de Digi24
Ceremonia premiilor OSCAR® poate fi urmărită la Digi24 și Digi Film în noaptea de duminică spre luni, într-o ediție specială prezentată de Oana Zamfir după miezul nopții. Pentru cine nu rezistă până în zori, momentele cele mai importante vor fi în reluare luni seara.
Premiile OSCAR 2018 LIVE pe Digi24 și Digi Film și LIVETEXT pe Digi24.ro
Este al patrulea an consecutiv în care Digi24 şi Digi Film transmit în direct și în exclusivitate festivitatea de decernare a premiilor Oscar.
În noaptea de duminică spre luni, începând cu ora 1:30 veți vedea defilarea vedetelor pe covorul roşu din faţa renumitului Dolby Theatre din Hollywood, veți urmări interviurile cu acestea și le veți putea admira ţinutele.
Ceremonia de decernare a premiilor va începe la ora 3:00, ora României, și va putea fi urmărită la Digi24 cu sunet original, în limba engleză, iar pe Digi Film gala va fi dublată în limba română.
Înainte de covorul roșu și decernarea premiilor Oscar, chiar de la miezul nopții, Cristian Tudor Popescu vă dezvăluie perspectiva sa asupra filmelor care concurează anul acesta la premiile Academiei Americane de Film, în emisiunea „În fața ta”.
Începând cu ora 0:30 Oana Zamfir şi invitaţii ei vor vorbi despre favoriții din acest an, vor comenta controversele, dar și aspectele inedite ale spectacolului.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Iar dacă nu prindeți decernarea premiilor în direct, puteți urmări în reluare cele mai importante momente ale galei luni, 5 martie, de la ora 21:50 pe Digi Film şi de la 23:30 pe Digi24 .
Toate știrile despre premiile Oscar le găsiți în secțiunea specială a site-ului Digi24.ro, Goana după aur.
Citește și: Cine va câștiga Oscarul? Predicțiile lui CTP
Gala de decernare a Premiilor Oscar se află în acest an la cea de-a 90-a ediţie. Ceremonia are loc la Dolby Theatre din Hollywood, fiind aşteptată de milioane de cinefili din lumea întreagă.
Evenimentul este organizat, în fiecare an, de Academia Americană de Film, o organizaţie profesională onorifică, alcătuită din peste 8.000 de artişti şi tehnicieni din lumea cinematografiei, indică site-ul www.oscars.org. Premiile Academiei Americane de Film, celebrele Oscaruri, vor recompensa, anul acesta, excelenţa în cinematografia anului 2017, în cadrul a 24 de categorii, la care se adaugă premiile onorifice, cele pentru realizări deosebite sau alte distincţii, relatează Agerpres.
Comediantul, actorul şi prezentatorul de televiziune Jimmy Kimmel revine în acest an în calitate de gazdă a prestigiosului eveniment, după ce a găzduit şi ediţia de anul trecut, care rămâne în istorie printr-o gafă de proporții. De asemenea, la ediţia din acest an revin şi producătorii ediţiei din anul precedent, respectiv Michael De Luca, de trei ori nominalizat la Oscar, şi Jennifer Todd, nominalizată la premiile Emmy.
La ediţia din acest an a galei Oscar-urilor vor urca pe scenă, în calitate de prezentatori, o serie artişti celebri, precum: Mahershala Ali, Chadwick Boseman, Viola Davis, Laura Dern, Jennifer Garner, Greta Gerwig, Tiffany Haddish, Tom Holland, Kumail Nanjiani, Margot Robbie, Emma Stone, Daniela Vega, Lin-Manuel Miranda, Gal Gadot, Mark Hamill, Armie Hammer, Oscar Isaac, Gina Rodriguez, Eva Marie Saint, Wes Studi, Kelly Marie Tran şi Zendaya.
Ce a fost anul trecut
La ediţia din anul 2017, Emma Stone a fost desemnată cea mai bună actriţă pentru rolul principal interpretat în "La La Land", Mahershala Ali a primit Oscarul pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru evoluţia sa din "Moonlight", iar Viola Davis a câştigat Oscarul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar pentru interpretarea ei din filmul "Fences".
Câştigătorul premiului Oscar pentru cel mai bun actor la evenimentul din 2017, Casey Affleck, nu va fi prezent la gala Oscar din acest an. Protagonistul filmului "Manchester Bye The Sea", care ar fi trebuit să înmâneze în acest an Oscarul pentru cea mai bună actriţă, potrivit tradiţiei de la Hollywood, a anunţat în luna ianuarie că renunţă la acest rol de prezentator. În 2010, Casey Affleck a fost dat în judecată de două femei care l-au acuzat de hărţuire sexuală, procesul încheindu-se printr-o înţelegere a părţilor, realizată în afara sălilor de tribunal. Actorul a negat cu vehemenţă acuzaţiile de hărţuire sexuală care, potrivit celor două reclamante, s-ar fi produs în timpul filmărilor de la lungmetrajul "I'm Still Here".
Premiul pentru cel mai bun film a revenit, în 2017, producţiei "Moonlight", iar cel mai bun regizor a fost desemnat Damien Chazelle, pentru filmul "La La Land".
Anul acesta, nominalizările au fost anunţate la 23 ianuarie, ceremonia fiind prezentată de actorii Tiffany Haddish şi Andy Serkis. De regulă, procedura pentru desemnarea nominalizărilor începe la sfârşitul lunii decembrie a anului anterior, acestea fiind anunţate la mijlocul lunii ianuarie, în cadrul unei conferinţe de presă televizate, transmisă de la Samuel Goldwyn Theater din Beverly Hills. În timp ce, în cazul anumitor categorii, comitetul de nominalizare este alcătuit exclusiv din specialişti (spre exemplu, propunerile pentru cea mai bună regie pot fi făcute doar de regizori), pentru alte categorii, cum ar fi pentru cel mai bun film străin, nominalizările sunt făcute de comisii mai largi, alcătuite din membri aparţinând unor domenii diferite. Toţi membrii cu drept de vot participă însă la selectarea nominalizărilor pentru cel mai bun film.
Cele mai importante categorii ale premiilor Oscar sunt: cel mai bun film, cel mai bun actor într-un rol principal, cel mai bun actor într-un rol secundar, cea mai bună actriţă într-un rol principal, cea mai bună actriţă într-un rol secundar, cel mai bun regizor, cel mai bun film animat, cel mai bun film străin. De obicei, se fac câte cinci nominalizări pentru fiecare categorie.
Favoriții
Anul acesta, pe primul loc în topul nominalizărilor la premiile Oscar se află filmul regizat de Guillermo del Toro, "The Shape of Water", care intră în cursa pentru prestigiosul trofeu la nu mai puţin de 13 categorii. Este urmat de "Dunkirk", dramă despre Al Doilea Război Mondial regizată de Christopher Nolan, cu opt nominalizări, şi de "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri", al lui Martin McDonagh, cu şapte nominalizări.
La categoria cel mai bun film sunt nominalizate producţiile "Call Me by Your Name", "Darkest Hour", "Dunkirk", "Lady Bird", "Phantom Tread", "Get Out", "The Post", "The Shape of Water" şi "Three Billboards outside Ebbing, Missouri".
În cursa pentru cel mai bun regizor au intrat în acest an Guillermo del Toro ("The Shape of Water), Christopher Nolan ("Dunkirk"), Jordan Peele ("Get Out"), Greta Gerwig ("Lady Bird") şi Paul Thomas Anderson ("Phantom Thread").
Pentru Oscarul decernat celui mai bun actor în rol principal vor concura în acest an Timothee Chalamet ("Call Me by Your Name"), Daniel Day-Lewis ("Phantom Thread"), Gary Oldman ("Darkest Hour"), Daniel Kaluuya ("Get Out") şi Denzel Washington ("Roman J. Israel, Esq.").
Premiul Academiei pentru cea mai bună actriţă în rol principal va fi în acest an o cursă între Sally Hawkins ("The Shape of Water"), Frances McDormand ("Three Billboards Outside Ebbing, Missouri"), Margot Robbie ("I, Tonya"), Saoirse Ronan ("Lady Bird") şi Meryl Streep ("The Post").
La categoria rezervată celui mai bun rol secundar feminin au fost nominalizate Mary J. Blige ("Mudbound"), Allison Janney ("I, Tonya"), Lesley Manville ("Phantom Thread"), Laurie Metcalf ("Lady Bird") şi Octavia Spencer ("The Shape of Water").
La categoria similară masculină au fost nominalizaţi Sam Rockwell ("Three Billboards Outside Ebbing, Missouri"), Richard Jenkins ("The Shape of Water"), Willem Dafoe ("The Florida Project"), Christopher Plummer ("All the Money in the World") şi Woody Harrelson ("Three Billboards Outside Ebbing, Missouri").
Pentru cel mai bun film străin vor concura în acest an "The Sqaure" (Suedia), "Una Mujer Fantástica" (Chile), "On Body and Soul" (Ungaria), "Nelyubov" ("Loveless", Rusia) şi "The Insult" (Liban).
Cel mai bun film de animaţie va fi desemnat dintre "The Boss Baby", "The Breadwinner", "Coco", "Ferdinand" şi "Loving Vincent".
Premiile Oscar, cifre și curiozități
Primele premii ale Academiei Americane de Film, numite ulterior "Oscar", au fost acordate pentru prima oară la 16 mai 1929, iar ceremonia a avut loc la Hotelul Hollywood Roosevelt.
OSCAR 2018. Prima ediție a Premiilor Academiei a avut loc în anul marii crize
După acea primă ediţie, ceremoniile de decernare a Premiilor Oscar au avut loc la hotelurile Ambassador şi Biltmore, dar pe măsură ce evenimentul devenea tot mai grandios, sălile care îl găzduiau deveneau neîncăpătoare. Aşa se face că a fost mutat în diferite alte locuri, iar începând cu anul 2002, gala Oscarurilor are loc la Teatrul Dolby, numit, iniţial, Teatrul Kodak.
Statueta care se înmânează câştigătorilor reprezintă un cavaler cu o sabie care stă pe o rolă de film cu cinci cadre, reprezentând categoriile iniţiale ale Academiei: actorii, scenariştii, regizorii, producătorii şi tehnicienii. Mult râvnita statuetă a Oscarurilor nu măsoară decât 34 cm. A văzut lumina zilei la sfârşitul anilor '20, în urma creării Academiei de Arte şi de Cinematografie, în anul 1927, de către proprietarul Metro-Goldwyn-Mayer, Louis Mayer. A fost concepută de directorul artistic Cedric Gibbons şi lucrată de sculptorul George Stanley.
OSCAR 2018. Povestea celebrei statuete
Denumită, oficial, Premiul de Merit al Academiei, statueta a rămas cunoscută sub numele de Oscar. Iniţial folosit ca o poreclă, originea acestui nume rămâne încă neclară. Cu toate acestea, se pare că ar fost folosit pentru prima dată de către Margaret Herrick, bibliotecar al Academiei şi, ulterior, director executiv, căreia i s-a părut că statueta seamănă cu unchiul său, Oscar. Academia nu a oficializat acest nume până în 1939, cu toate că era deja foarte folosit, notează site-ul www.oscars.org.
Statuetele sunt realizate din bronz placat cu aur de 24 de carate. Numărul exact al statuetelor ce urmează a fi decernate nu este cunoscut înainte de deschiderea plicurilor din marea seară a Oscarurilor. Iar acest fapt se explică, pe de o parte, prin aceea că un singur premiu poate fi împărţit de doi sau de mai mulţi câştigători, iar pe de altă parte, prin faptul că, pe lângă premiile acordate la categoriile din concurs, se mai conferă şi premii onorifice.
Citiți și: OSCAR. Recorduri și premiere
În anul 1935, a fost acordat pentru prima dată un Premiu Juvenil al Academiei, acordat copiilor-actori, pentru contribuţii deosebite în cinematografie. Prima laureată a acestui premiu a fost Shirley Temple, în vârstă de 6 ani, în semn de recunoaştere a contribuţiei sale de-a lungul anului 1934. Shirley Temple a primit o statuetă miniaturală, cam la jumătate din dimensiunea celei standard. O astfel de statuetă a mai fost acordată ulterior altor 11 artişti, ultima laureată a acestui premiu special fiind Hayley Mills (14 ani), în 1961, pentru rolul interpretat în ''Pollyanna'' (1960). Din anul 1962, acest premiu a fost desfiinţat, notează www.hollywoodreporter.com şi oscar.go.com.
Citiți și: Un Oscar special pentru copilul-minune al Hollywood-ului
Alte știri despre premiile Oscar puteți citi aici.
- Etichete:
- oana zamfir
- oscar digi24
- cine transmite oscarurile
- cine a luat oscarul
- oscar 2018
- premiile oscar 2018
- nominalizari oscar 2018
- oscar digi film
- oscar sunet original
- ceremonia oscar 2018
- actori oscar 2018
- castigatori oscar 2018
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News