Pe aeroportul Ataturk din Istanbul măsurile de securitate sunt, în continuare, la nivel maxim. În plus, turnul de control de la Ataturk încearcă încă să acapereze toate zborurile întârziate în ultimele 24 de ore.
Siguranţa pe aeroporturile internaţionale a devenit o prioritate, în special după atentatele de anul trecut, din Franţa şi Turcia, şi după cel de la Bruxelles, din martie anul acesta.
„Mai întâi, la intrare vor fi patru, apoi opt rânduri pentru controlul pasagerilor, cu ajutorul unor porţi de detectoare de metale şi cu scannere pentru bagaje, toate cu raze X. 800 de pasageri vor putea fi verificaţi pe oră. Aceste proceduri au fost evaluate şi adaptate pe baza rezultatelor simulării cu ajutorul a 800 de voluntari”, a explicat directorul general al Bruxelles Airoport Company, Arnaud Feist.
În funcţie de nivelul de alertă, sunt scoşi în teren şi militarii. Măsuri speciale de securitate şi peste Ocean.
„ISIS este acolo, activ în multe zone. Vreau ca oamenii să ştie că oficialii pentru securitatea aviatică lucrează pentru ei şi evaluează constant ameninţări şi posibile pericole, şi fac ajustări tot timpul”, a spus secretarul Departamentului de Securitate Internă al SUA, Jeh Johnson.
Nu doar în aeroporturi sunt filtre în plus de securitate ci şi în gările aglomerate. După atentatul din Bruxelles, în Statele Unite, au fost trimise trupe suplimentare de securitate pe aeroporturi. Măsuri similare şi în Marea Britanie, Franţa, Germania şi Spania.
Chiar şi aşa, oamenii resimt acut riscul de atacuri teroriste. Unii evită avioanele, chiar dacă i-ar duce mult mai repede la destinaţie. Bilal, de exemplu, este un student turc care învaţă la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi. Părinţii lui sunt atât de speriaţi de atentatele care au îndoliat Turcia, încât i-au spus să aleagă alt mijloc de transport, mai ales acum în perioada Ramadanului, când mulţi musulmani se îndreaptă spre casă.
„Oricum nu mă mai duc cu avionul, mi-au zis să mă duc cu autocarul. Şi acolo când ajung, tot autocar iau”, a spus tânărul.
În ceea ce priveşte România, pentru moment nivelul de alertă rămâne: albastru precaut. Inclusiv pe cel mai mare aeroport din România.
Pe aeroportul Otopeni singurul filtru de securitate are loc imediat dupa check in, când trec prin scannere atât pasagerii cât și bagajele. Este sistemul standard folosit pe toate aeroporturile unde riscurile de securitate sunt mici.
Avertizări de călătorie pentru Turcia, de luni