Marele cutremur din 1977 a făcut pagube mari în România, dar și în țara vecină, Bulgaria. În orașul Sviștov, peste 100 de oameni și-au pierdut viața în urma seismului de 7,2 pe Richter. Două blocuri s-au prăbușit, printre care unul cu 9 etaje în care locuiau peste 90 de oameni. Bulgarii nu au uitat și de fiecare dată când pământul se clatină își aduc aminte de tragedia de acum 40 de ani, relatează Digi24.
Monumentul este aproape de centrul orașului Sviștov, pe malul drept al Dunării, pe locul unde acum 40 de ani era un bloc. În seara de 4 martie clădirea s-a făcut una cu pământul în mai puţin de un minut iar peste 60 de oameni- bebeluși, părinţi şi bunici- nu au avut nicio şansă.
„În acest părculeţ a existat înainte de cutremur un bloc cu 9 etaje, la fel ca cele din spatele meu. Cutremurul puternic de 7,2 grade pe scare Richter l-a pus la pământ, iar specialiştii au stabilit după aceea că la realizarea celei construcţii nu s-au respectat normele în domeniu”, relatează Bogdan Marica - reporter Digi24 Craiova.
Galya Yordonava locuiește vizavi de monument. Își aduce tot timpul aminte ce s-a întâmplat. Era acasă în acea seară şi când a simţit că pământul se clatină s-a adăpostit sub tocul uşii.
„Când m-am ridicat de la pământ am văzut că blocul s-a prăbuşit, totul era la pământ şi auzeam mulţi oameni care ţipau. Am încercat să îi ajutăm pe cei care erau încă în viaţă, iar în următoarele 7 zile am fost nevoiţi să ridicăm toate cadavrele celor care nu supravieţuiseră”, spune Galya Yordonav - localnic din Sviștov.
Nu a fost singurul imobil din oraş care a căzut.
„Lângă Piaţa Veleşana s-a mai prăbuşit încă o clădire. Se numea căminul Sviloza şi au murit aproximativ 50 sau 60 de persoane în locul acela”, spune Gheorghi Yordonav - manager de proiect în cadrul al Primăriei Șviștov.
Oamenii povestesc că imediat după cutremur pe străzi s-a instaurat haosul. În centrul istoric erau zeci de cădiri distruse , drumul către spital a fost blocat de resturile de moloz, iar Biserica Sfânta Treime, un simbol al oraşului, a fost şi ea afectată.
„Biserica a pierdut unul dintre cele mai frumoase detalii arhitecturale pentru că au fost distruse coloanele, iar după cutremur şi după restaurare au reuşit doar să le imite, dar nu arată ca originalele”, spune Gheorghi Yordonav - manager de proiect în cadrul al Primăriei Sviștov- manager de proiect în cadrul al Primăriei Sviștov.
Oamenii nu au uitat nici până astăzi tragedia din 1977 şi se tem de fiecare dată când se mişcă pământul.
„Acum dacă are loc un cutremur, cum a fost cel de luna trecută care a avut loc în Turcia şi s-a simţit puţin şi aici, cei mai mulţi oameni îşi aduc aminte ce s-a întâmplat, se panichează, ies afară din case”, afirmă Elena Yordonav - localnic din Sviștov.
Orașul Sviștov, situat pe malul Dunării, a fost cea mai afectată localitate din Bulgaria de seismul din 1977. Cutremurul s-a simțit puternic și în alte orașe din ţara vecină, dar nu au fost pagube la fel de mari. O explicaţie ar fi felul în care s-a propagat unda seismică, dar şi calitatea slabă a construcţiilor.
„Acolo au fost clădirile mai înalte şi din cauza asta, cu cât este mai înaltă clădirea, cu atât mai mult se clatină. Pericolul este mai mare”, spune Valentin Popov - şef specialist protecţie civilă şi urbanism în cadrul Primăriei Nikopol.
Oficial, în oraşul Sviştov au murit 146 de persoane, dar este posibil ca numărul lor să fie de peste 250. Din cauza regimului comunist de la acea vreme informaţiile sunt însă neclare.