Chirstian Ciubotărescu a locuit în Bucureşti până la absolvierea Facultăţii de Medicină. A fost stagiar la Spitalul de Urgenţă Floreasca, dar a ales să dea examen pentru un post de medic de familie în comuna Gârda de Sus din judeţul Alba. Motivul: în zonă se află câteva dintre cele mai frumoase peşteri din România.
„Existau posturi în trei zone carstice... una în Mehedinţi, una aici şi una în comuna Roşia, în judeţul Bihor. Până la urmă, din toate aceste trei zone am ales zona aceasta, era şi cea mai izolată”, își amintește Chirstian Ciubotărescu.
La acel moment nu şi a închipuit nici o secundă ce avea să l aştepte.
„În momentul când am ajuns aici telefonie nu exista, decât cu manivelă, deci ca să vorbesc cu părinţii acasă trebuia să dau la manivelă să mi răspundă centrala din Gârda, centrala din Gârda să facă legătura din Câmpeni şi centrala din Câmpeni să facă legătura la Bucureşti”, povestește medicul.
Însă toate aceste lucruri păreau a fi doar începutul aventurii.
„Când am ajuns în dispensar... am ajuns în perioada de Paşti şi n-aveam apă, a trebuit să fac multe amenajări în zona aceasta ca să pot să stau. Existau perioade când se inunda drumul în zona Albacului,
era circulaţia oprită”, își amintește el.
Nici acum lucrurile nu s-au schimbat foarte mult. Iarna drumul este dificil şi greu practicabil pentru pacienţii în vârstă, de aceea medicul le oferă asistenţă medicală la domiciliu. Pentru a ajunge la fiecare om este nevoit să parcurgă kilometri întregi pe jos.
Uneori mai are norocul ca în drumul său să întâlnească localnici cu sanie dispuşi să îi ofere ajutor. Medicul este aşteptat cu drag de oamenii din zonă.
Timpul liber Christian Ciubotărescu şi-l petrece în peşterile din zonă.
„Peştera Gheţarul de la Scărişoara este cea mai importantă peşteră din zonă şi, de fapt, şi peştera
care m-a atras să vin în această comună ca medic de familie. Peştera adăposteşte cel mai mare bloc subtean de gheaţă din lume”, spune medicul.
În 1993, a înfiinţat Asociaţia Sfinx Gârda si se poate lăuda deja cu multe realizari.
„În 2001, noi am realizat partea tehnică, respectiv am introdus panourile de gheaţă pe care se parcurge traseul turistic din peşteră şi am realizat prima iluminare elctrică a peşterii”, spune medicul.
Mai mult decât atât, Christian Ciubotărescu a realizat hărți pentru mai mult de 300 de peșteri, iar de-a lungul timpului a învăţat un lucru extrem de important în activitatea sa de speolog amator.
„În peşteră, în mod normal nu ai voie să omori nimic, decât timpul tău propriu”, explică medicul.
Christian Ciubotărescu spune că niciodată în cei 20 de ani nu a regretat decizia de a se muta în Apuseni.