Până acum, au ajutat zeci de mii de oameni să își regăsească fericirea, cu ajutorul asociației, care funcționează la nivel mondial.
Sunt șase ierni de acum de când Eugenia și Gheorghe Roman pregătesc de Crăciun cadouri. Sunt pachete pentru copiii din Iași pentru care Moș Crăciun e prea sărac.
Alături de 30 de voluntari, cei doi soți îi ajută pe toți cei care se află în situații grele: oameni fără adăpost, femei agresate, copii orfani sau bătrâni rămași singuri pe lume. Le oferă mâncare caldă periodic, îmbrăcăminte, medicamente și chiar cursuri de lucru cu calculatorul. Cei care nu au posibilitatea își pot spăla rudele la spălătoria socială a organizației, iar în weekend există mereu program de film, cursuri de muzică sau limbi străine.
„Muncim foarte mult, orele nu le număram, dar atunci când vezi o situație rezolvată, când vezi un copil care nu avea cu ce sa se încalțe, poate nici nu a mers la școală că nu avea cu ce să se încalțe și îl încălțăm, sau când vin unii care nu au mâncat poate de două-trei zile și i-am hrănit, atunci când putem să facem asta, este cea mai mare răsplată”, mărturisește Eugenia Roman.
Înainte de anul 2000, Eugenia și Gheorghe Roman erau profesori de geografie și biologie în Republica Moldova. Erau implicați în mai multe proiecte de voluntariat, așa că au pus umărul și pentru actele de caritate ale asociației britanice Armata Salvării. Au devenit membri la scurt timp, au făcut cursuri și au venit în România.
„Aveam doi copii, cel mare terminase nouă clase, cel mic abia terminase clasa a doua. Aveam casă, masă, gospodărie, toate. Am lăsat casa, am lăsat gospodăria lor, am lăsat colegii, prietenii, elevii, i-am lăsat pe toți. Am vrut să vedem încă ceva și niciodată nu ne-am gândit că nu ne mai întoarcem înapoi”, spune Eugenia Roman, căpitan în Armata Salvării Iaşi.
Şi nu s-au mai întors. Nu când atâţia oameni au nevoie de ajutorul lor.
„Dacă s-a întâmplat o nenorocire, Direcția sau Primăria trebuie să facă mai multe demersuri, mai multe documente, pentru a-i ajuta. Dar omul are nevoie din prima zi. Iată că noi suntem cei care putem să îi ajutam. Sunt cazuri unde a ars casa și a rămas fără mobilier, fără cele necesare. Armata Salvării poate să ajute aceste familii cu cele necesare”, explică Gheorghe Roman.
Alături de ei sunt voluntarii, dar mai ales cei doi băieți. Unul din ei este ofițer în Rusia și se ocupă de partea financiară a asociației în tot nord-estul Europei. Celălalt fiu este încă student și ține cursurile de lucru cu calculatorul, face traduceri pentru proiecte și ajută cu tot ce e nevoie. Studiază arhitectura și își dorește o carieră în acest domeniu, dar spune că va fi mereu implicat în acțiunile asociației.
„Chiar mă gândeam că Armata Salvării acum nu are clădiri proprii. O să aibă nevoie pe viitor. În Anglia, de exemplu, există centre sociale proprii. Cineva trebuie se le construiască, să le proiecteze. O să fac cu plăcere asta, o să fie ca un cadou din partea mea pentru Armata Salvării”, precizează Alexandru, fiul soților Roman.
Până atunci, însă, Armata Salvării de la Iași funcționează într-o fostă centrală termică, donată de Primărie.
Armata Salvării funcționează în total în 124 de țări, iar în România există în București, Iași, Ploiești și Craiova. Banii pentru ajutoare provin în cea mai mare parte din donații și de la sponsori.