ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. După alegerile din 1996, când PDSR pierde puterea, Meleşcanu este unul dintre senatorii care acuză lipsa de reformă din interiorul partidului. Un an mai târziu pune bazele formaţiunii Alianţa pentru România, împreună cu Iosif Boda şi Mircea Coşea. La prezidenţialele din 2000 este candidatul partidului, cu manifestul „A treia republică”. Prestaţia lui nu convinge, aşa că nu obţine nici 2% din voturi.
„Cetăţeanul trebuie să fie şi scopul final şi lucrul de la care pornim în orice şi măsura activităţii politice. O politică, pentru mine, care nu-mi aduce mie o viaţă mai bună este o politică proastă, indiferent pe ce se fundamentează. Alianţa pentru România doreşte o schimbare a politicii, astfel încât ea să ţină seama de interesele dv.s, ale cetăţenilor, şi după aceea de celelalte elemente”, spunea el în 2000.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Eşecul este dublat de ratarea intrării ApR în Parlament, moment în care Teodor Meleşcanu decide apropierea de PNL, condus la acea vreme de Valeriu Stoica. În anul 2002, cele două partide fuzionează, iar fostul lider al ApR devine prim-vicepreşedinte liberal. După scrutinul din 2004, este ales pe listele parlamentare ale PNL.
Remanierea Guvernului Tăriceanu, din aprilie 2007, înseamnă pentru Teodor Meleşcanu numirea în funcţia de ministru al Apărării Naţionale. Peste un an şi jumătate, formarea guvernului condus de Emil Boc îl readuce în postura de senator al PNL. Până în martie 2012, când Mihai Răzvan Ungureanu demisionează de la şefia SIE pentru a deveni prim-ministru. Atunci, Traian Băsescu îl numeşte în fruntea spionilor pe Teodor Meleşcanu, spre consternarea liberalilor aliaţi cu PSD. Crin Antonescu reacţionează prompt:
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. „În calitate de preşedinte al PNL, la întrunirea forului statutar de conducere, voi cere excluderea domnului Meleşcanu, din motive lesne de înţeles”, spunea el atunci.
Director al Serviciului de Informaţii Externe evită alimentarea conflictului cu foştii colegi şi se concentrează discret asupra noului său mandat. Aceasta până în ianuarie 2014, când produce o nouă surpriză.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. „Poziţia de director al SIE eu o concep ca o paranteză în cariera politică, o paranteză deschisă care oricând îmi va da posibilitatea să revin, chiar pe undeva mă şi gândeam că ar fi un mare păcat să nu pot să fructific toate informaţiile pe care le-am obţinut în această perioadă”, spunea el la emisiunea Imparțial de la Digi24.
Luna trecută, cu numai două zile înainte de încheierea perioadei de înscriere a candidaturilor la Biroul Electoral Central, Teodor Meleşcanu demisionează de la conducerea SIE, iar a doua zi îşi depune candidatura, cu 400.000 de semnături colectate mai ales prin efortul unor organizaţii non-guvernamentale.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. „Voi depune toată energia mea și toate eforturile pentru ca România să revină într-o stare de normalitate prin legalitate”, a fost mesajul cu care a intrat în campania electorală.
Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!