ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Cum ar restructura prezidenţiabilii Parlamentul

Data publicării:
parlament captura 1

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Victor Ponta ar lăsa Parlamentul aşa cum e: bicameral. „Existenţa Senatului este indisolubil legată de istoria democratică a României. Vă asigur că această abordare privind bicameralismul este o abordare constantă”, a spus Victor Ponta. 

Social-democratul propunea anul trecut ca Senatul să devină un reprezentant al regiunilor ţării, care să numere 100 de aleşi, dar Camera Deputaţilor să rămână forul cu cele mai multe prerogative. Acum, în programul său prezidenţial, propune o reformă electorală care prevede doar reducerea numărului de aleşi. 

Nicio contradicţie, în acest punct, cu programul principalului său contracandidat, prezidenţiabilul ACL. 

„Eu susţin ideea unui Parlament bicameral, dar cu un număr considerabil mai mic de parlamentari decât avem acuma”, a spus Klaus Iohannis pentru Adevărul Live. 

Şi fostul director al SIE susţine că ar trebui să avem mai puţini parlamentari. 

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. "Vreau reducerea numărului de parlamentari la 324 (...) Parlament bicameral, să avem o singură cameră legislativă, Camera Deputaților, în timp ce Senatul, mai restrâns ca număr, să reprezinte principalele regiuni din România", a declarat Teodor Meleşcanu, pentru evz.ro. 

Atât candidatul PMP, Elena Udrea, cât şi independenta Monica Macovei amintesc de referendumul din 2009, iniţiat de preşedintele Traian Băsescu. Atunci, peste 70% dintre votanţi şi-au exprimat acordul pentru Parlamentul unicameral şi reducerea numărului de aleşi la 300. Rezultatele referendumului nu au fost puse până acum în aplicare. 

„16 300 de aleşi şi o singură Cameră. Dorinţa şi voinţa poporului trebuie respectată”, a spus Monica Macovei. 

Specialiştii atrag atenţia asupra altor probleme ale Parlamentului. „Există o foarte proastă impresie despre parlamentari şi parlamentarism în România. El este văzut mai degrabă ca o chestie inutilă, faptul că parlamentarii îşi iau vacanţă când vor, că nu fac nu ştiu ce legi sau mult mai repede, lucru pe care l-au întârit atât preşedinţii, cât şi prim-miniştrii de-a lungul timpului”, a spus analistul politic Andrei Ţăranu. 

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Preşedintele României nu poate, conform Constituţiei, să schimbe structura Parlamentului. El poate în schimb să iniţieze un referendum prin care să consulte poporul în acest sens, aşa cum s-a întâmplat în 2009. 

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014! 


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri