David Pompei, Ion Băjan, Raluca Drăgan şi Amali Teodorescu. Pe toţi îi leagă o voinţă de fier. Au trecut prin operaţii de transplant, au avut curajul să ia viaţa de la capăt şi să îşi urmeze pasiunile. Ei vor reprezenta România în luna august la World Transplant Games, o competiţie sportivă internaţională, la care vor participa peste 1.500 de pacienţi din toată lumea.
Amali Teodorescu, pacientă: Jocurile astea sunt de fapt o poveste despre recunoștință, luptă pentru viață și o celebrare a vieții!
Amali Teodorescu are 48 de ani şi este vicepreşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România. Femeia a făcut un transplant renal în urmă cu 20 de ani, iar cea care i-a donat un rinichi este chiar mama ei. Acest lucru nu a împiedicat-o să concureze la proba de bowling.
Femeia va face echipă cu Raluca Drăgan. Tânăra iubeşte mişcarea de când se ştie. A fost campioană naţională la atletism. În anul 2008, medicii i-au spus că are nevoie de un transplant de rinichi.
Raluca Drăgan, pacientă: Norocul a fost că mama a fost compatibilă cu mine şi a putut să îmi dea un rinichi. Am avut psihicul tare şi prieteni şi am reuşit cât de cât să depăşesc momentul.
Raluca este printre cele mai titrate sportive cu transplant la competiţia internaţională şi deţine patru recorduri mondiale la disc, shot-put, ball throw şi suliţă. Din echipa României va face parte şi David Pompei din Baia Mare, care îşi va testa limitele la proba de înot. Maramureşeanul trăieşte cu o inimă nouă de 14 ani.
David Pompei, pacient: Cuvintele sunt de prisos şi prea puţine pentru a mulţumi familiei pentru gestul făcut.
Tot la proba de înot va participa şi Ion Băjan. Barbatul avea o carieră strălucită în armată când a fost diagnosticat cu insuficienţă renală cronică şi a fost nevoit să se pensioneze la numai 34 de ani.
Ion Băjan, pacient: Era un medic. A fost realist omul, dar un pic cam dur. A zis: domnule Băjan, uitaţi care e problema, dumneavoastră trebuie să vă agăţaţi bocancii în cui.
După patru ani de dializă şi câteva tentative de transplant eşuate, rinichiul care l-a salvat a venit de la un prieten.
Ion Băjan, pacient: S-a dovedit a fi compatibil cu mine. Am mers la Cluj. Mă simt jumătate ardelean. Acolo am primit a doua viaţă!
Ion Băjan, David Pompei. Raluca Drăgan şi Amali Teodorescu nu vor uita niciodată prin ce au trecut. Tocmai din acest motiv, profită în fiecare zi că au primit şansă la a doua viaţă. Cu încredere şi speranţă că pot fi exemple pentru cei aflaţi acum în situaţii dificile.