„Îmi era foarte tare frică că nu o să mai pot picta. Mă durea teribil...”, spune pictorul Ioan Alexe.
A pictat mii de tablouri care au ajuns în expoziţiile din lumea întreagă. În anul 2002 însă a fost diagnosticat cu o boală gravă, glaucom, o afecţiune care ameninţa să-i ia bunul cel mai de preţ: lumina ochilor.
„A fost un şoc teribil pentru mine. Prima întrebare pe care i-am pus-o doctoriţei: cât mai am de văzut? Pentru că aş vrea să văd moartea în faţă”, își amintește Iulian Alexe.
Timp de zece ani, pictorul a reuşit să ţină boala sub control. Apoi situaţia s-a agravat şi a fost diagnosticat şi cu cataractă. Iulian Alexe ajunsese aproape de momentul cel mai întunecat din toată viaţa sa: orbirea totală. Picta tot mai greu şi avea dureri.
„Se înroşeau ochii, avea o suferinţă vizibilă. A fost o perioadă cumplită. Îi intrase în cap că o să orbească”, povestește soția lui.
Salvarea pictorului a venit de la medicul Speranţa Schmitzer. În aproape 30 de ani de activitate, oftalmologul a operat zeci de mii de pacienţi care sufereau de glaucom sau de cataractă. Şi pe toţi i-a făcut bine. Nici acum nu uită întâlnirea cu pictorul.
„Domnul Alexe a venit la mine acum câţiva ani că nu mai vede, era un tip, mi-am dat seama, de o sensibilitate rară. Foarte emoţionat, foarte stresat”, spune Speranţa Schmitzer, medic primar oftalmolog.
Fără operaţie, Iulian Alexe ar fi orbit. Medicul i-a implantat un tub pentru glaucom, dar şi un cristalin special pentru cataractă. În scurt timp, artistul s-a putut întoarce la marea sa dragoste, pictura.
„Ajungând să văd aşa de perfect după aceea mi s-a părut că e a doua viață pe care o trăiesc, mai ales că am putut să văd mai departe de meserie”, spune Iulian Alexe.
„A fost aşa, ca o binecuvântare, când am dat peste acest om deosebit şi revelaţia asta a fost când a venit acasă şi şi-a privit lucrările... le vedea cu alţi ochi”, spune și soția lui.
Lucrările pictorului sunt acum expuse şi în cabinetul doamnei doctor.
Speranţa Schmitzer este primul medic din România care s-a supra-specializat în oculoplastie. Competenţa a obţinut-o de la Ministerul Sănătăţii în 2002 şi imediat după aceea a fondat Societatea Română de Chirurgie Oculoplastică, singura cu acest profil din ţară.
„Dânsa este singurul medic oftalmolog care face lucrul ăsta şi o face foarte bine. Cu dna dr. Schmitzer lucrez din 2005, este foarte plăcută. Ai foarte multe lucruri de învăţat de la dânsa şi face foarte multe tipuri de intervenţii chirurgicale”, spune dr. Ana-Maria Mănescu, medic specialist oftalmolog.
„Ochiul nu înseamnă doar vedere. Înseamnă şi estetică foarte mult, pentru că, gândiţi-vă, ai un ochi cu care vezi, dar ai nişte probleme legate de pleoape. Ori nu se închide ochiul şi atunci, chiar dacă ochiul a fost funcţional, iniţial poate să devină nefuncţional. Când întâlnesc oameni care nu ştiu că se pot face, că există soluţii pentru anumite afecţiuni, atunci îmi dau seama că e nevoie să fac şi mai cunoscut în ţară”, spune Speranţa Schmitzer.
În prezent, Speranţa Schmitzer este copleşită de numărul mare de pacienţi care ajung la ea cu afecţiuni care ar putea să fie tratate dacă ar fi diagnosticate la timp printr-un simplu control. Crede că ar trebui să mergem mai des la medic şi să prevenim astfel boala, să ne vedem şi să ne cântărim mai lucid viaţa.
„E important să te prezinţi şi la timp, pentru că sunt momente în viaţă, ca orice lucru, pe care dacă le ratezi - şi eu zic că viaţa e ca o gară şi trec trenuri şi trebuie să fii pregătit să te sui în el. Nu te-ai suit la timp în el, ai pierdut. Nu ştiu dacă mai trece altul...”, spune medicul.