A DOUA VIAȚĂ. Medicii care fac diferența dintre viață și moarte, într-un sistem medical prăbușit

Data publicării:
medic

- Pentru noi orice copil contează. Am nopți întregi când nu dorm când știu că am în secție copii cu probleme.

Medicul neonatolog Maria Stamatin oferă de aproape 30 de ani a doua viață copiilor care aparent vin pe lume fără nicio șansă. A înființat practic Secția de Neonatologie de la Maternitatea Cuza Vodă din Iaşi, singura de acest gen din regiunea Moldovei.

Prof. univ. Maria Stamatin, șef Secția de Neonatologie, Maternitatea Cuza Voda: Aceste poze și faptul că ne scriu "Mulțumesc din suflet ca ne-ați dat șansa la viață", pentru noi neonatologii și asistentele din acest serviciu este mai important decât orice lucru din lume!

Vladimir și Anastasia sunt doar doi dintre pacienţii salvaţi de medicul Maria Stamatin. De altfel gemenii sunt şi botezaţi de doamna doctor, care le-a urmărit creşterea şi dezvoltarea şi este mândră de ei.

Prof. univ. Maria Stamatin: Anastasia face pictură pe sticlă, de icoane pe sticlă. Acum a ajuns să facă și icoane pe lemn și icoane pe piatră. Vladimir vrea să ajungă al doilea Țăndărică.

Medicul Agneta Pal este un alt exemplu că omul sfinţeşte locul. Este medic pediatru la Spitalul Municipal din Câmpulung Moldovenesc de 48 de ani.

Dr. Agneta Pal: Iubesc enorm meseria, iubesc copiii, iubesc medicina, iubesc spitalul...

De curând a împlinit 72 de ani şi ar fi putut să se pensioneze. Nu a făcut asta. Ba mai mult, de cinci ani locuieşte în camera de gardă a secției de Pediatrie. Asta pentru că spitalul duce lipsă de medici şi nu există nimeni care să se ocupe de urgenţe după-amiaza, noaptea şi în zilele libere.

Dr. Agneta Pal, medic pediatru: Am tratat trei generații, bunicii în jur de 12, 13, 14 ani care acum au peste 50, copiii lor și nepoții, de acuma vin cu nepoții.

La Spitalul Municipal din Mangalia am găsit un alt medic devotat pacienţilor. Domnul doctor Ion Donica este singurul ortoped din România specializat în tehnica Ilizarov, prin care pot fi alungite oasele. A învăţat-o la un renumit institut din Siberia, chiar de la inventatorul ei, ortopedul Gavrili Ilizarov.

Dr. Ion Donica, medic specialist ortoped: Institutul de Ortopedie Kurgan cred că are în jur de 15.000 de pacienţi. Acolo operează o echipă de 70 de medici. Eu, aici, sunt singur.

Şi tot singur se descurcă, deşi instrumentarul este vechi de 30 de ani. Fixatoarele Ilizarov le-a cumpărat acum 30 de ani, din banii lui. Chiar şi aşa, nu cere niciun leu pacienţilor. Poveştile acestor medici exceptionali le aflaţi săptămâna viitoare, la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri