28.000 de oameni din centrul Italiei și-au petrecut noaptea sub cerul liber, în corturi, adăposturi improvizate sau, cei mai norocoși, la cunoștințe, după ce regiunea a fost devastată de cutremure și casele oamenilor au fost distruse. Duminică, cel mai mare seism din ultimii 36 de ani, de magnitudine 6,5, a lovit zona.
A fost o noapte liniștită în ceea ce privește replicile cutremurului, care nu s-au resimțit și nici nu au produs noi pagube. Ultima replică a fost duminică seară, în jurul orei 19.oo, la 12 ore după ce s-a produs cutremurul.
Potrivit autorităților italiene, sunt 28.000 de sinistrați, însă presa locală scrie că 100.000 de oameni au rămas fără locuință în urma cutremurului. Oamenii se tem că vor petrece iarna în corturi sau în maşini
În total peste 70 de localități au fost afectate de seism. În zonă au fost instalate corturi de prim-ajutor, iar populația afectată a fost cazată în corturile armatei, ale Protecției Civile și ale Crucii Roșii. Aceștia oferă mâncare și asistență medicală unde este cazul.
Bilanțul răniților nu s-a schimbat: sunt 20 de persoane rănite, dintre care două în stare mai gravă. Nu a murit nicio persoană.
Autoritățile au început operațiunile de punere în siguranță a locuințelor, mai ales în zona unde a fost epicentrul cutremurului.
În urma cutremurului nu a fost niciun român rănit, deși 30.000 de români locuiesc în regiune, conform datelor oficiale.
Noi imagini de la cutremur
Au apărut noi imagini cu efectele cutremurului care a lovit duminică centrul Italiei, cel mai puternic de după 1980. O cameră de supraveghere a surprins cum într-o piscină din oraşul Civitanova, în apropiere de Norcia, s-au format valuri din cauza seismului.
Cutremurul de duminică a lovit aceeaşi zonă devastată deja de seismul din august. Acesta a avut peste 50 de replici de magnitudine peste 3. În cel puţin 100 de localităţi s-au prăbuşit clădiri, dar majoritatea erau abandonate sau locuitorii au reuşit să scape la timp. Sinistraţii acuză autorităţile locale că nu au fost în stare până acum să le ofere un adăpost, mai ales că iarna se apropie.
„Au fost atât de mulţi oameni afectaţi, mai ales oameni care lucrează în agricultură. Nu au primit corturi, nu au primit case, vor trebui să aştepte până la primăvară”, a spus Giampaolo Stefanini, localnic din Norcia.
„Trebuie să găsim undeva să stăm, nu putem sta în corturi sau în maşini, uitaţi-vă la vreme”, a adăugat Nell, un alt localnic.
A fost cel mai puternic seism care a lovit Italia în ultimii 36 de ani şi s-a simţit din nordul ţării, de la graniţa cu Austria, până în sudul extrem. Guvernul de la Roma a promis că toate clădirile distruse vor fi reconstruite.