„Sigur, au apărut niște nemulțumiri, mai ales din partea principalelor partide, că FSN și-a instaurat un fel de monopol în structurile acestea noi, de stat. Și a fost manifestația respectivă, pe care noi am tratat-o cu înțelegere. Le-am și transmis mesaj celor din conducere. De fapt, eu mă întâlnisem, eu și Petre Roman, cu domnii Coposu, Câmpeanu și Cunescu. Această manifestare de protest a fost făcută fără să ne comunice măcar intenția. De ce era nevoie de așa ceva? Că noi am arătat deschidere, înțelegere. Am vrut să integrăm toate aceste structuri care apăreau în structurile noi de stat”, a povestit fostul președinte la Digi24.
„Ţara percepuse FSN-ul ca născut din Revoluţia Română şi nimeni n-ar fi înţeles retragerea lui Iliescu. Toată lumea înţelegea că eu am fost un factor de echilibru. (...) E vorba de percepţia publică. Cum adică, îl dau jos pe Iliescu? Păi asta era un factor exploziv. (...) Erau fenomene greu de stăpânit, adică Revoluția Română a fost o acţiune a maselor populare, revendicau interesele lor exprimate de cei ce au fost propulsaţi atunci”, a declarat Ion Iliescu pentru Digi24.
El mai spune că, la începutul anului 1990, oamenii erau reticenți față de partide, „mai ales de partidele istorice care aminteau epoci depășite istoricește”.
„Formațiunea care apărea ca decurgând direct din acest moment de istorie – ridicarea în masă a populației pentru răsturnarea dictaturii și structurarea unei noi puteri de esență nouă, democratică și populară - era FSN-ul”, spune Ion Iliescu.