Stalin și alți lideri ai URSS semnează un ordin pentru execuția a peste 25.000 de prizonieri polonezi - militari, intelectuali și oficiali - adică florea Poloniei interbelice. Masacrul are loc într-o pădure de lângă Katyn, un sat aflat lângă granița dintre Rusia și Belarus. Armata germană găsește gropile comune în 1943 și anunță ce au făcut rușii. URSS neagă orice implicare și acuză Germania de masacru. În 1990, Gorbaciov recunoaște că NKVD a ucis prizonierii polonezi. În arhive este găsit ordinul semnat de Stalin.
1946 - CORTINA DE FIER
Winston Churchill, într-un discurs susținut la o universitate din SUA, spune că o "cortină de fier" separă Europa liberă de Europa dominată de URSS. Sintagma va defini o epocă. "De la Stettin, la Marea Baltică, până la Trieste, la Marea Adriatică, o cortină de fier a căzut peste continent. În spatele ei, capitalele Europei Centrale" - a spus Churchill. Inițial, discursul fostului premier britanic nu a fost bine primit. Dar în câțiva ani, s-a dovedit că Churchill avea dreptate. "Cortina de fier" a căzut abia în 1989.
1953 - MOARTEA LUI STALIN
La 21:50, Stalin moare la patru zile după ce a suferit o hemoragie cerebrală. Avea 74 de ani. Simultan au început pregătirea funeraliilor și lupta pentru putere. Stalin este îmbălsămat și este dus la Casa Sindicatelor din Moscova. Aici vin sute de mii de oameni să-și ia adio. Pe 9 martie, dictatorul este băgat în mausoleul lui Lenin. În acel moment, toate sirenele din URSS încep să sune iar trenurile se opresc, ca omagiu. Toată lumea comunistă îl plânge. Ororile comise de Stalin nu erau știute deplin.