2001- UN REGE ÎN FRUNTEA GUVERNULUI
Regele Simeon al II-lea al Bulgariei, înlăturat de pe tron de comuniști în 1946, a primit votul de încredere al parlamentului de la Sofia și a devenit premierul Bulgariei.
Este singurul dintre monarhii est-europeni detronați în timpul sau după cel de-al Doilea Război Mondial care a revenit la putere, deși a făcut asta sub o republică.
Guvernul condus de rege a fost format mai mult din tehnocrați și specialiști educați în Vest. În mandatul său, Bulgaria a aderat la NATO. A fost premier timp de 4 ani.
2013 - ACCIDENT LA VITEZĂ MARE
Un tren spaniol de mare viteză, cu 218 pasageri la bord, a deraiat într-o curbă, în apropiere de orașul Santiago de Compostella. 80 de oameni din tren au fost uciși.
A fost unul dintre cele mai grave accidente feroviare din istoria Spaniei. În momentul deraierii, trenul mergea cu cu 190 km/h, de două ori viteza maximă pe acea linie.
Toate cele 13 vagoane au sărit de pe șine, iar patru dintre ele s-au răsturnat. Mecanicul-conductor al trenului, care a supraviețuit, a fost pus sub acuzare pentru accident.
1923 - TURCIA PRIMEȘTE O FORMĂ
Acum 100 de ani, în Palatul Rumine din Lausanne, a fost semnat tratatul care a stabilit granițele Turciei după Primul Război Mondial. Turcia era printre țările învinse.
Tratatul a venit după revoluția lui Ataturk, care a împiedicat punerea în aplicare a acordului semnat de guvernul otoman. Acesta ar fi dus la divizarea Anatoliei.
Prin tratatul de la Lausanne, România a primit, oficial, insula Ada Kaleh, acum dispărută. Aceasta rămăsese teritoriu privat al Sultanului otoman până în 1923.
Editor : C.L.B.