UE alocă aproape 300 milioane euro pentru agricultura din România
Comisia Europeană a aprobat, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, două scheme de finanțare pentru România, una de 241 milioane euro pentru sprijinirea sectorului agricol al producției vegetale primare, iar cealaltă, de 56 milioane de euro, pentru sprijinirea sectorului porcinelor și al păsărilor de curte.
Cele două scheme au fost aprobate în temeiul Cadrului temporar de criză și de tranziție pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 9 martie 2023 și modificat la 20 noiembrie 2023. Acest Cadru a fost elaborat în vederea sprijinirii unor sectoare esențiale pentru accelerarea tranziției verzi și pentru reducerea dependenței de combustibili.
Ajutoarele din cadrul primei scheme vor fi sub forma unor granturi directe cu valoare limitată. Măsura este destinată fermierilor care produc anumite produse vegetale, în special producătorilor de cereale de iarnă și de rapiță, care riscă să piardă lichiditate financiară din cauza dificultăților de pe piața agricolă provocate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Cât privește cuantumul maxim ce poate fi accesat de fermieri, acesta nu va depăși 280.000 euro pe beneficiar și se va acorda cel târziu până la 30 iunie 2024.
Și în acest caz, autoarele din cadrul schemei vor fi sub forma unor granturi directe cu valoare limitată. Măsura va fi deschisă crescătorilor de porcine și de păsări de curte care riscă să piardă lichiditate financiară din cauza dificultăților de pe piața agricolă provocate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
În mod similar cu măsura anterioară de sprijin, ajutorul sub formă de grant pentru crescătorii de porci și de păsări de curte nu va depăși 280.000 euro pe beneficiar și se va acorda cel târziu până la 30 iunie 2024. Comisia a concluzionat că schema este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE și cu condițiile stabilite în Cadrul temporar de criză și de tranziție. Pe baza acestor considerente, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.