Încă o serie de controale ANPC în Moldova: 33 de amenzi, 16 firme oprite temporar. Ce nereguli au găsit inspectorii

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au desfășurat, în acest weekend, o serie de acțiuni de control la 46 de operatori economici care activează în domeniul alimentației publice și comercializarea de produse alimentare, în municipiile Iași, Suceava, Piatra Neamț, Bacău, Vrancea și Buzău.
Au fost aplicate 33 amenzi în valoare totală de 323.000 lei, trei avertismente și 30 invitații pentru clarificări suplimentare. De asemenea, au fost dispuse măsuri de oprire temporară a prestării serviciilor la un număr de 16 operatori economici, potrivit unui comunicat al Autorității, de duminică seară.

Operatorii economici sancționați:
1. Burbank California SRL (restaurant Spartan) din Iași - a fost constatată prezența gândacilor în întregul spațiul de producție și depozitare, pentru care s-a aplicat o amendă în valoare de 15.000 lei și a fost dispusă măsura de oprire temporară a prestării serviciului până la remedierea abaterilor.
2. Noodle Pack din Iași - s-a remarcat un paviment fisurat, porțiuni din paviment lipsă, prezența în spațiul de producție a gândacilor. Astfel, s-au aplicat două amenzi în valoare de 15.000 lei și a fost dispusă măsura de oprire temporară a prestării serviciului până la remedierea abaterilor.
3. Tehnomex din Iași, brutărie, unde s-au constat următoarele abateri: pavimentul întregii încăperi era vopsit, iar vopseaua era exfoliată pe porțiuni foarte mari, fiind neigienizat. Tavanul prezenta porțiuni înnegrite de la fum și zone cu infiltrații. Tăvile pentru copt produsele erau din tablă ruginită și neigienizate. Ustensilele pentru curățenie erau depozitate în spațiul de producție în diverse locuri. Masa pe care se modelează aluatul era din lemn de esență moale, ceea ce împiedica curățarea corespunzătoare și prezenta riscul de desprindere a așchiilor.
Au fost aplicate două amenzi în valoare de 13.000 lei și dispunerea măsurii de oprire temporară a prestării serviciului până la remedierea abaterilor constatate.
4. Donuterie Operational, Iași – Gogoșerie
Abateri: Materia primă (cremă tartinabilă cu alune de pădure, glazură cu aromă de caramel) era depozitată la o temperatură de 27,4°C, deși producătorul recomanda un maxim de 18°C. Prezența gândacilor vii și morți în spațiul de producție.
Sancțiuni: Amendă de 10.000 lei și măsura de oprire temporară a prestării serviciului până la remedierea abaterilor constatate.
5. Florisim, Iași, brutărie
Abateri: Utilaje neigienizate, rafturi pentru depozitarea pâinii ruginite, tăvi din tablă arse și cu acumulări de grăsime, paviment spart, fisuri care nu permit igienizarea corespunzătoare, tavan și pereți murdari, pete de grăsime, drojdie cu data durabilității minimale depășită, produse de panificație (pâine, specialități din pâine) depozitate necorespunzător.
Sancțiuni: 2 amenzi în valoare de 26.000 lei și măsura de oprire temporară a prestării serviciului până la remedierea abaterilor constatate.
6. SC Tbn Food SRL (Iași) – Restaurant: Pentru neînscrierea declarațiilor nutriționale conform Ordinului 201/2022 s-a aplicat un avertisment și obligația de remediere a abaterii în termen de 3 zile.
7. Anexim Com SRL (Suceava)
Abateri: Materiile prime erau depozitate în frigidere Coca-Cola, destinate băuturilor răcoritoare. Vitrina de la masa caldă era neigienizată, cu depuneri de murdărie, grăsime uscată și rugină.
Sancțiuni: Amendă de 8.000 lei, măsura de oprire definitivă a produselor neconforme în valoare de 550 lei și oprirea temporară a prestării serviciului până la remedierea abaterilor constatate.
8. Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” (Suceava)
Abateri:
- Porții de mâncare înscrise în rețetar cu gramaj de 100 g, dar care cântăreau doar 65-70 g.
Lipsa declarației nutriționale.
Paviment deteriorat, rupt, pereți exfoliați.
Lift pentru alimente neigienizat, folosit și pentru gunoiul menajer; hote neigienizate; ustensile neconforme.
Lipsa verificării metrologice la 3 balanțe electronice.
Sancțiuni: 5 amenzi în valoare totală de 19.000 lei și un avertisment.
9. Yumm Corporation, Suceava. Abateri: Conserve de ton depozitate la o temperatură necorespunzătoare (29°C), cuptorul de pizza neigienizat, cu urme de arsură. S-au aplicat două amenzi în valoare de 12.000 lei și măsura de oprire temporară a prestării serviciului până la remedierea abaterilor constatate.
10. Carrefour, supermarket, Piatra Neamț: În zona de brutărie, s-au găsit utilaje igienizate incomplet, cu depuneri de făină și resturi alimentare, iar în zona gastro, masa caldă prezenta depuneri de tartru, necesitând curățare completă.
Sancțiuni: 2 amenzi în valoare de 25.000 lei și oprirea temporară a prestării serviciului până la remedierea abaterilor constatate.
11. SC EURO ALB SINAI SRL, Greek House – Fast Food (Piatra Neamț)
Abateri: Ustensile neprofesionale, coșuri de gunoi fără sistem de acționare la pedală, igienizarea ustensilelor și vaselor de depozitare cu bureți de sârmă, spații frigorifice neigienizate. La verificarea uleiului din friteuze s-a constatat că acesta era uzat, cu depuneri și arsuri, fără elemente de identificare.
Sancțiuni: Amendă de 10.000 lei, oprirea definitivă a produselor alimentare utilizate ca materie primă (în valoare de 4.630 lei) și oprirea temporară a prestării serviciului până la remedierea abaterilor constatate.
12. SC U-LOUNGE RISTO & BAR SRL – Restaurant Urban (Piatra Neamț)
Abateri: Materii prime și semifabricate nesigure, neetichetate, păstrare necorespunzătoare, materii prime și semifabricate păstrate în răcitoare de băuturi. Sancțiuni: Amendă de 20.000 lei și oprirea definitivă a produselor alimentare utilizate ca materie primă (în valoare de 600 lei).
13. SC ALEXIM ACCENT SRL – Fast Food Manay (Piatra Neamț)
Abateri: Vitrine frigorifice neigienizate, chedere cu urme de praf, paviment murdar cu grăsime și resturi de mâncare, temperatura necorespunzătoare la vitrinele cu masă caldă, depuneri de tartru, utilizarea răcitoarelor în loc de frigidere pentru materia primă.
Sancțiuni: Amendă de 30.000 lei, oprirea definitivă a produselor alimentare utilizate ca materie primă (în valoare de 11.719 lei), oprirea temporară a prestării serviciului și propunerea sancțiunii complementare de suspendare a activității pe o perioadă de până la 6 luni.
14. SC LEODORMAR AGREMENT SRL – Pizza Romana (Piatra Neamț)
Abateri: Produse din carne păstrate la temperaturi mai mari decât cele prevăzute de producător, semifabricate (dovlecei și vinete coapte) păstrate la 22°C, în loc de maxim 8°C, ustensile neconforme. Sancțiuni: Amendă de 20.000 lei și oprirea definitivă a produselor alimentare utilizate ca materie primă (în valoare de 911 lei).
15.Cartofisseria, restaurant (Piatra Neamț)
Abateri: Resturi alimentare sub blatul de lucru, vase de bucătărie neconforme, paviment cu vopsea desprinsă, neigienizabil. Sancțiuni: Amendă de 20.000 lei și obligația de remediere a abaterilor constatate.
16. Set Corporation – Restaurant Mesopotamia (Piatra Neamț). Abateri: Coș de gunoi fără sistem de acționare la pedală, resturi alimentare sub blatul de lucru, Nutella păstrată la temperatură ridicată (peste 24°C), blat pentru preparat pizza neigienizat. Sancțiuni: Amendă de 10.000 lei și oprirea definitivă a produselor alimentare utilizate ca materie primă (în valoare de 30 lei).
17. SC STRONG MND CORPORATION SRL – Fast Food Spartan (Bacău)
Abateri: Utilizarea unor frigidere destinate băuturilor răcoritoare pentru depozitarea materiilor prime alimentare, congelator destinat rebuturilor cu carne de gyros care nu era actualizat în documente, neputându-se dovedi scoaterea produselor neconforme din serviciu.
Sancțiuni: Oprirea definitivă a materiei prime (în valoare de 2.200 lei) și oprirea temporară a prestării serviciului până la remedierea abaterilor constatate.
18. SC HUI HONG SRL (Arena Mall, Bacău)
S-au găsit produse nesigure (piept de pui marinat, carne de vită, tăiței de orez fierți etc.). Sancțiuni: Oprirea definitivă de la comercializare a 56 kg de produse (în valoare de 1.170 lei).
19. SC BONITO ORIGINAL SRL (Arena Mall, Bacău)
Abateri: Produse nesigure (cartofi prăjiți, cartofi cu usturoi, cartofi cu mărar, orez, varză murată, salată de sfeclă etc.).
Sancțiuni: Oprirea definitivă de la comercializare a 9,6 kg de produse (în valoare de 182 lei).
20. Set Corporation – Punct de lucru Bacău
Abateri: Sosuri fără elemente de identificare, sertare ușor neigienizate, tavă din lemn utilizată pentru servirea pâinii calde, brânză depozitată în frigider destinat legumelor, lapte cu valabilitate de 3 zile după deschidere, dar fără menționarea datei deschiderii, blendere utilizate pentru fresh-uri insuficient igienizate.
Sancțiuni: Sancțiuni și oprirea temporară a activității până la remedierea deficiențelor.
21. PROFI ROM FOOD SRL – Magazin Dumbrăveni (Vrancea)
Abateri:
- Produse alimentare depozitate necorespunzător, în dreptul razei de acțiune a unor aparate de aer condiționat, determinând temperaturi ale produselor de 28°C, contrar prevederilor de pe etichete (care indicau loc răcoros, temperaturi maxime de 20-25°C).
Produse fără dovada încadrării în data limită de consum (valabilitate menționată pe ambalajul colectiv, dar fără data desigilării).
Nerespectarea vecinătății produselor (legume verzi și gulii depozitate în vitrina cu sandvișuri și produse de cofetărie, sosuri alături de chifle).
Vitrine frigorifice neîntreținute, cu rugină, scurgeri de lichid sanguinolent, chedere rupte.
Sancțiuni: 3 amenzi în valoare de 15.000 lei, oprirea definitivă de la comercializare a 20 kg de produse alimentare (în valoare de 524 lei) și propunerea sancțiunii complementare de închidere temporară a unității pentru o perioadă de până la 6 luni.
22. SC PLASTMET JVS SRL – Magazin La Doi Pași (Vrancea)
Abateri:
- Depozitarea necorespunzătoare a preparatelor din carne la temperaturi negative, ceea ce a dus la schimbarea stării termice a produselor (crenvurști și cabanos diverse sortimente ambalate, având acumulări de gheață în ambalaj).
Lipsa etichetelor la produsele de patiserie preambalate (fără informații privind ingrediente, alergeni, cantitate netă etc.).
Comercializare de pâine fără informații despre furnizor și ingrediente alergene.
Sancțiuni: 2 amenzi în valoare de 15.000 lei și un avertisment. Oprirea definitivă de la comercializare a 15,5 kg de produse alimentare neconforme (în valoare de 574 lei).
23. ROMINTUR SRL ODOBEȘTI – Hotel și restaurant (3☆) (Vrancea)
Abateri:
- Bloc alimentar – Hotă neîntreținută, utilizare ustensile de lucru neconforme, produse cu data limită de consum depășită, nerespectarea vecinătății produselor (pește depozitat lângă lava cake și înghețată alături de carne).
Structură cazare – Lipsa plaselor de insecte în unele camere, absența mesajului "Pro Natura" în băi, lipsa mapelor de informații turistice și a listei obligatorii de servicii oferite contracost sau gratuit (minimum 12 servicii conform clasificării).
Sancțiuni: 2 amenzi în valoare de 20.000 lei, oprirea definitivă a unor alimente utilizate în serviciul de alimentație publică (în valoare de 1.600 lei) și oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor. A fost propusă închiderea temporară a unității pentru o perioadă de 0-6 luni.
24. TEHNODORA SERV SRL – Punct de lucru Urechești (Vrancea)
Abateri: Spații neigienizate, vase din inox cu capace cu depuneri de murdărie, informații incomplete, dezordine.
Sancțiuni: Oprirea temporară a activității până la remedierea deficiențelor.
25. SC DIET LIFE FOOD SRL – Fast food (Buzău)
Abateri: Produse alimentare utilizate ca materie primă cu ambalajul deteriorat, spații frigorifice neigienizate corespunzător.
Sancțiuni: Oprirea definitivă a materiei prime neconforme (în valoare de 95 lei).
26. SC KUNGFU GW SRL – Restaurant (Buzău)
Abateri:
- Produse alimentare fără elemente de identificare și caracterizare (carne de vită, piept de pui).
Masa caldă neigienizată corespunzător, blat de lucru deteriorat prin exfoliere.
Lipsa graficelor pentru schimbul de ulei.
Hotă cu depuneri masive de grăsime.
Sancțiuni: 2 amenzi în valoare de 20.000 lei, oprirea definitivă a 102 kg de produse alimentare (în valoare de 2.743 lei) și oprirea temporară a prestării serviciului până la remedierea deficiențelor.
27. SC REX CONCEPTS PLK SRL – Restaurant (Buzău)
Abateri:
- Produse alimentare cu data limită de consum depășită (ex. dressing biscuiți 400 g).
Dispenser frigorific pentru cartofi neigienizat corespunzător, cu depuneri de gheață.
Chiuveta de spălat legume neinscripționată.
28. SC TOLEDO INTERNATIONAL SRL – (Buzău): 33 kg de produse alimentare depozitate necorespunzător într-un agregat frigorific destinat băuturilor răcoritoare.
29. SC ANEMARKET SRL – Magazin alimentar (Iași): Suprafețe neigienizate, carne de pasăre netichetată.
30. SC ANYENTERPRISE SRL – Fast food (Iași): Cârnați și mici la grătar cu lipsă la cântar – cantitatea declarată era mai mare decât cea reală cântărită.
31. II DUCA VASILE – Carmangerie (Iași): Carne congelată fără principalele elemente de identificare și caracterizare, vitrine cu suprafețe pe care era prezentă rugină.
32. SC PROD-AGRO-COM SRL – Magazin de pâine (Iași): Depozitare necorespunzătoare a produselor de panificație.
33. SC REMIL SRL – Magazin de produse din carne (Iași): Suprafețe neigienizate, produse din carne fără etichete cu principalele elemente de identificare și caracterizare.
34. AFY ENTERPRISE SRL – Magazin (Iași): Carne congelată fără etichete cu principalele elemente de identificare și caracterizare.
35. SC SELF WASH SRL – Fast food (Iași): Temperatură neconformă la masa caldă.
Invitații la sediile CJPC Iași, Neamț, Bacău, Suceava, Vrancea și Buzău: SC KOSAROM SA (Iași), SC Pescaria SA (Iași), SC NOODLE PACK SRL- restaurant (Bacău), SC SC STRONG MND CORPORATION SRL, fast-food SPARTAN, (punct de lucru Bacău), SC HUI HONG SRL (Arena Mall Bacau), SC BONITO ORIGINAL SRL (Arena Mall Bacau), SC SET CORPORATION SRL (Bacău), producători particulari Cristiean L., Bratosin V (Vrancea) PFA CRISTIEAN DANIELA din com. Popești (Vrancea)
Principalele abateri constatate la aceștia sunt:
- Produse/proceduri nesigure (de ex. piept de pui marinat, carne de vită, tăiței de orez fierți etc.).
- Materii prime fără principalele elemente de identificare și caracterizare.
- Sertare ușor neigienizate, tavă din lemn pe care se așeza pita caldă.
- Sosuri depozitate în frigiderul destinat produselor lactate, brânză depozitată în frigiderul destinat legumelor, lapte cu
- valabilitate de 3 zile după deschidere, fără a avea menționată data deschiderii.
- Blendere în care se preparau fresh-urile, ușor neigienizate.
- Utilizare de vase murdare, spațiu neigienizat, depozitare necorespunzătoare a recipientelor curate.
„Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor reafirmă angajamentul său de a proteja interesele consumatorilor și de a asigura transparența și corectitudinea în comercializarea produselor .
În urma acțiunilor desfășurate, ANPC va continua să monitorizeze și să verifice respectarea legislației în vigoare pentru a preveni orice practici înșelătoare care ar putea afecta drepturile consumatorilor”, a transmis instituția.