Ucraina a atacat cu drone un mare terminal de gaz rusesc, lângă Sankt Petersburg. A fost o "operațiune specială"

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
Explozie in ust luga, sankt petersburg, drone, ucraina ataca rusia
Explozie la terminalul Novatek, din golful Finlandei. Sursa: profimediaimages.ro

O explozie la un mare terminal de export de gaz, în apropierea orașului St. Petersburg din Rusia, a fost provocată de drone ucrainene, potrivit BBC. Un oficial din Kiev a afirmat că a fost o "operațiune specială".

Explozia a provocat un incendiu major la terminalul Ust-Luga, dar oficialii ruși au declarat că nu au fost înregistrate victime. 

O sursă oficială din Kiev a afirmat că "operațiunea specială" a serviciului de securitate SBU a planificat atacul, cu ajutorul dronelor care au funcționat "precis".

Guvernatorul regional, Alexander Drozdenko, a declarat că a fost instituit un "regim de alertă maximă" după incidentul de la terminalul producătorului de gaz Novatek din Ust-Luga, din Golful Finlandei. 

Novatek a anunțat că activitatea la terminal a fost suspendată și a spus că incendiul a fost rezultatul unei "influențe externe", fără a oferi detalii suplimentare.

Ucrainenii susțin că combustibilul prelucrat la uzina respectivă era folosit pentru a alimenta trupele rusești și că acest atac "complică semnificativ" logistica lor militară.

De asemenea, atacul e descris de partea ucraineană ca o lovitură economică pentru Rusia, care exporta combustibil prin acel terminal.

Fontanka.ru a scris, citată de BBC, că două drone au fost observate apropiindu-se de orașul St. Petersburg în jurul orei 01:00, ora locală, (22:00 GMT), dar au făcut o cotitură bruscă la periferia orașului, și s-au îndreptat spre coastă, spre portul Ust-Luga.

Aceeași sursă spune că zborurile către și dinspre St. Petersburg au fost suspendate înainte de explozii, în timp ce a fost pus în aplicare un plan cunoscut sub numele de "Carpet".

Agenţiile de presă ruse au raportat că două rezervoare de stocare şi o staţie de pompare au fost avariate, dar că incendiul a fost ţinut sub control.