UPDATE Șoc în Franța: Macron dizolvă Parlamentul și declanșează alegeri anticipate. Bursele sunt roșii
Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat duminică seara dizolvarea Adunării Naţionale (camera inferioară a parlamentului francez) şi organizarea de noi alegeri legislative după victoria extremei drepte franceze la alegerile pentru Parlamentul European.
UPDATE: Acţiunile băncilor franceze BNP Paribas SA şi Societe Generale SA au înregistrat luni scăderi de peste 5%, ceea ce a dus bursa de la Paris pe minus, după ce preşedintele Emmanuel Macron a anunţat organizarea de alegeri anticipate, în urma rezultatelor slabe la alegerile europarlamentare, transmite Bloomberg.
Scăderile înregistrate de acţiunile băncilor franceze s-au repercutat asupra indicilor bursieri europeni, indicele Stoxx 600 afişând o scădere de 0,6% în jurul orei 09.43 a.m. La bursa de la Paris majoritatea sectoarelor înregistrau scăderi astfel că indicele general CAC 40 Index a deschis şedinţă cu un minus de 2,4%. Pe lângă titlurile bancare, şi acţiunile companiilor franceze din sectorul construcţiilor şi materialelor înregistrau scăderi semnificative.
Președintele Franței a anunțat dizolvarea parlamentului, în urma înfrângerii suferite de alianţa de la guvernare în alegerile europarlamentare, care a ajuns pe locul al doilea, la mare distanţă de rezultatul Rassemblement National (RN), partidul lui Marine Le Pen. „Nu voi putea să continui ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat”, a declarat preşedintele francez după anunţarea rezultatelor exit-pollurilor. „Am decis să vă redau prin vot posibilitatea de a vă alege viitorul parlamentar. Prin urmare, dizolv Adunarea Naţională în această seară”, a anunţat el, adresându-se francezilor într-o alocuţiune televizată.
Conservatorii francezi au anunțat apoi că nu vor forma o coaliţie cu blocul centrist al preşedintelui Emmanuel Macron la viitoarele alegeri anticipate.
"Nu se pune problema să intrăm într-o coaliţie cu această forţă care a dăunat atât de mult Franţei", a declarat duminică seara liderul partidului Republican, Eric Ciotti, citat de dpa, adăugând că politicile lui Macron reprezintă şi mai multe taxe, imigraţie şi insecuritate.
"Ataşaţi valorilor noastre vom desfăşura această campanie în jurul valorilor de dreapta", a adăugat el.
De când alianţa lui Macron nu a obţinut o majoritate absolută la precedentele alegeri parlamentare de acum doi ani, s-au făcut eforturi repetate de a forma o coaliţie sau de a se ajunge la o colaborare fermă cu Republicanii.
Nicolas Sarkozy, sub conducerea căruia conservatorii au deţinut ultima dată preşedinţia între 2007 şi 2012, a făcut şi el presiuni în acest sens, dar care, într-un final, nu s-au încununat cu succes. Totuşi, Macron a inclus mai mulţi politicieni conservatori în echipa sa guvernamentală, notează dpa.