Organizația Mondială a Sănătății solicită 135 de milioane de dolari pentru a combate variola maimuței
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) propune un plan de răspuns și combatere a răspândirii bolii infecțioase variola maimuței (mpox), care necesită cel puțin 135 de milioane de dolari în următoarele șase luni. OMS a avertizat că va fi nevoie de mai multe fonduri în viitor.
„Să fie clar: mpox poate fi controlată și oprită”, a declarat vineri directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un discurs adresat statelor membre OMS, potrivit Politico.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat mpox, pe data de 14 august, o urgență de sănătate publică de interes internațional.
Cazul de infectare cu noua tulpină a mpox în Europa a provenit de la un focar din Africa. Suedia a fost prima țară care a raportat un caz în Europa în această lună, iar Thailanda este acum prima țară din Asia care a confirmat o infecție.
OMS plănuiește să lanseze săptămâna viitoare un apel de finanțare dedicat pentru a contracara focarul de mpox.
„Pentru a finanța această activitate și pentru a opri focarul cât mai repede posibil, estimările noastre inițiale arată că [Planul Strategic de Pregătire și Răspuns] necesită aproximativ 135 de milioane de dolari în următoarele șase luni," a spus Ghebreyesus. "Această sumă va crește probabil, pe măsură ce actualizăm planul în funcție de nevoi”, a adăugat el.
Mpox, cunoscută și ca variola maimuței, este o boală virală care se răspândeşte de la animale la om, însă se poate transmite şi prin contact fizic cu o persoană infectată. Simptomele sunt similare cu cele ale gripei, precum și apariţia unor leziuni cutanate purulente.