Alianța lui Orban are șanse să devină grup în Parlamentul European. "Începe o nouă eră", anunță premierul ungar

Alexandru Gologan Data publicării:
viktor orban ue
sursa: gettyimages.com/

Alianța politică, numită generic "Patrioţi pentru Europa", fondată de premierul ungar Viktor Orban alături de formațiunea fostului prim-ministru ceh, Andrej Babis și partidul de extrema-dreaptă austriac condus de Herbert Kickl, îndeplinește condiția esențială pentru a obţine statutul de grup parlamentar în legislativul european.

Viktor Orban își vede visul împlinit la doar o săptămână după ce a format o nouă alianță politică, pentru a intra în Parlamentul European. "Patrioţi pentru Europa" avea nevoie de sprijinul a șapte partide din țări diferite pentru a forma un grup parlamentar în viitoarea legislatură europeană.

Alături de Orban, Babis și Kickl, nucelul „patrioților”, s-au alăturat:

  1. partidul pentru Libertate (PVV) al olandezului Geert Wilders
  2. partidul portughez Chega
  3. partidul spaniol VOX
  4. Partidul Popular Danez
  5. partidul separatist de extremă-dreapta flamand, Vlaams Belang.

Prin adeziunea celor cinci partide, "Patrioţi pentru Europa" îndeplinește condiţia esențială pentru a fi desemnat grup parlamentar, relatează Politico.

Viktor Orban a proclamat încă de la început direcția noului grup: „Începe o nouă eră care va schimba politica europeană".

Luni va avea loc la Bruxelles prima întâlnire a membrilor noii alianțe. „Mobilizarea Națională”, partidul de extrema-dreaptă care conduce în alegerile legislative din Franța își va anunța decizia după rezultatele din turul doi, precizează Süddeutsche Zeitung.