Ajutor de stat de 33,7 milioane de euro pentru tomate
MADR a postat în transparență decizională un proiect de Ordonanță de urgență privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate înființată în decembrie 2023 - trimestrul I al anului 2024, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, anunță Ministerul Agriculturii într-un comunicat.
Prezentul proiect de act normativ vizează asigurarea unui grant financiar care se acordă producătorilor agricoli ce îşi desfăşoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, în vederea compensării parțiale a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate înființată în decembrie 2023 - trimestrul I al anului 2024, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Valoarea totală a schemei de ajutor este de 166.206.250 lei, reprezentând echivalentul a maximum 33.690.000 euro. În cazul în care suma totală de plată care urmează să fie acordată depășește resursele financiare totale alocate, prevăzute în actul normativ, suma cuvenită fiecărui beneficiar se va reduce proporțional.
Cuantumul ajutorului de stat se acordă per beneficiar și reprezintă echivalentul în lei al sumei de 1.500 euro pentru 1000 mp. Cererile și documentele justificative trebuie să fie depuse până la data de 12 aprilie 2024 inclusiv, iar plata sumelor reprezentând ajutorul de stat se realizează până la data de 30 iunie 2024 inclusiv.
Verificările în teren se efectuează de către echipe mixte ale DAJ și APIA și vizează identificarea suprafeței înființată cu tomate cultivate în spații protejate.
Beneficiarii pot fi întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole vegetale.
Adoptarea proiectului de ordonanță de urgență va duce la menținerea interesului producătorilor agricoli pentru producerea de tomate în spații protejate, compensarea parțială a cheltuielilor necesare acestei culturi și livrarea către piață a tomatelor autohtone în perioada de extrasezon.
Proiectul poate fi consultat accesând următorul link: https://www.madr.ro/proiecte-de-acte-normative/8776-proiect-oug-schema-sprijin-tomate-ucraina-08-02-2024.html