Unul dintre cei mai bogați oameni din lume susține candidatura lui Trump. Elon Musk donează 75 mil. dolari candidatului republican

G.C. Data publicării:
trump
sursa: profimediaimages.ro/

Elon Musk a finanțat campania electorală a fostului președinte Donald Trump cu aproape 75 de milioane de dolari, în contextul în care cel mai bogat om din lume încearcă să influențeze rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA de luna viitoare.

Musk a făcut mai multe donații în valoare de milioane de dolari, în timpul celui de-al treilea trimestru al anului, către America Pac, comitetul lui Trump de acțiune politică, potrivit unui document federal publicat marți, oferind grupului un buget uriaș pentru a sprijini campania electorală a candidatului republican, scrie Financial Times.

Un PAC (Political Action Committee) în alegerile americane este un comitet de acțiune politică creat pentru a strânge și distribui fonduri în scopul susținerii sau opoziției față de candidați politici, legi sau inițiative. 

Grupul a cheltuit deja peste 96 de milioane de dolari pentru promovarea lui Trump, potrivit organizației independente non-profit OpenSecrets, și aproximativ 10 milioane de dolari pentru a ajuta republicanii în cursele pentru Congres.

Musk, care deține platforma de social media X (fosta Twitter) și conduce Tesla, și-a arătat suportului pentru Trump în nenumărate ocazii. Detalii despre amploarea donației lui Musk — care îl face unul dintre cei mai mari susținători ai lui Trump în acest an electoral — vin în contextul în care fostul președinte încearcă să acopere un deficit de finanțare față de rivala sa democrată, Kamala Harris, în cursa strânsă pentru Casa Albă.

Musk, care a susținut democrații în alegerile anterioare, a descris scrutinul din 2024 drept ultima speranță pentru democrația americană și a afirmat că imigranții ilegali vor prelua controlul asupra țării dacă Harris câștigă.

„Dacă Trump nu câștigă aceste alegeri, vor fi ultimele alegeri pe care le vom avea”, a spus Musk săptămâna trecută într-o emisiune. Miliardarul a adăugat că este „total implicat” pentru Trump.

Musk l-a ridiculizat pe președintele Joe Biden și pe vicepreședinta Harris în fața celor peste 200 de milioane de urmăritori ai săi pe X, marcând o schimbare tot mai pronunțată către dreapta în comentariile sale publice din ultimii ani.

Alți donatori importanți pentru America Pac includ antreprenorii miliardari Cameron și Tyler Winklevoss; investitorul timpuriu în Tesla, Antonio Gracias; cofondatorul Palantir Technologies, Joe Lonsdale; partenerul Sequoia, Shaun Maguire; și Doug Leone, fost partener de conducere la firmă.

America Pac a angajat voluntari pentru a strânge semnături în statele-cheie de campanie electorală, inclusiv Pennsylvania și Michigan. Site-ul său susține că plata începe de la 30 de dolari pe oră.

Grupul oferă oamenilor, de asemenea, 47 de dolari — următorul președinte al SUA va fi cel de-al 47-lea — „pentru fiecare alegător înregistrat pe care îl recomandați și care semnează o petiție de susținere a Primului și celui de-al Doilea Amendament” al Constituției SUA, care protejează libertatea de exprimare și dreptul de a purta arme.

Dacă Trump câștigă, el a promis să-l numească pe Musk la conducerea unei comisii care să auditeze cheltuielile federale și reglementările.

„Elon Musk este, poate, cel mai mare om de afaceri și inovator al zilelor noastre”, a declarat pentru FT John Paulson, un donator important al lui Trump și potențial secretar al Trezoreriei dacă republicanul câștigă alegerile. „Elon aduce energie, creativitate și concentrare uriașă în tot ceea ce face.”

Paulson a spus că ar fi „un mare câștig” să-l aibă pe Musk implicat în reducerea birocrației guvernamentale.

De altfel, Reuters a raportat la începutul acestei luni că Musk a finanțat în secret America PAC  timp de ani de zile, cu mult înainte de sprijinul său public pentru Trump.  America PAC se concentrează pe încurajarea americanilor care îl susțin pe Trump, dar nu votează întotdeauna, și îi încurajează să își exercite dreptul de vot în acest ciclu electoral. Grupul, care și-a început activitatea mai târziu decât alte comitete în cadrul alegerilor, s-a confruntat cu unele probleme legate de angajări și contractorii săi. Documentele arată că grupul mai avea în jur de 4 milioane de dolari în conturi la sfârșitul lunii septembrie.  

Musk s-a arătat nemulțumit de administrația Biden-Harris, pe care o consideră împotriva afacerilor sale, chiar dacă averea sa netă s-a mărit de zece ori în perioada 2020 - 2024, ajungând la 246 de miliarde de dolari, potrivit Forbes.

Mai multe agenții federale investighează afacerile lui Musk, printre care anchete din partea Departamentului de Justiție și a Comisiei pentru Valori Mobiliare și Burse privind afirmațiile Tesla legate de sistemele de asistență pentru șoferi.