Uniunea Europeană își extinde orizontul investițional în Egipt. Peste șapte miliarde de euro vor fi alocate în dezvoltarea țării

Alexandru Gologan Data publicării:
egipt ue
Doi președinți în prim-plan: Ursula von der Leyen și Abdel Fattah al-Sissi. sursa: profimediaimages.ro/

Uniunea Europeană va investi un miliard de euro în Egipt, primul dintr-un pachet mai amplu, autorizat de Bruxelles în primăvară. Fondurile alocate vor contribui la dezvoltarea pe termen lung a infrastructurii energetice din surse regenerabile și agriculturii.

Oficialii eurpeneni sunt de părere că fondurile transmise vor stimula reforma Egiptului, astfel încât va deveni un mediu de afaceri solid.

„În urmă cu o sută de zile, am deschis o nouă eră în relațiile dintre Egipt și Uniunea Europeană. Oferim afacerilor și antreprenorilor egipteni un miliard de euro în asistență macrofinanciară. Acest ajutor va stimula reformele de care au nevoie întreprinderile și antreprenorii din sectorul privat. Vrem să dezvoltăm sursele de energie regenerabilă din Egipt”, a punctat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În total, finanțarea europeană se ridică la 7,4 miliarde de euro și va fi transferată către Egipt în mai multe tranșe. Pachetul de sprijin a fost anunţat de von der Leyen în luna mai.

„UE și Egiptul au depășit faza promisiunilor și se îndreaptă spre etapa de implementare. Investițiile vin într-un moment foarte delicat și ne vor ajuta să facem faţă provocărilor internaționale, într-un mediu de securitate fragil. În privința dezvoltării afacerilor, suntem un partener de încredere pentru Europa”, a declarat preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi.