Ungaria renunță la plafonarea prețurilor produselor alimentare. Măsura intră în vigoare de la 1 iulie
Ungaria va renunţa, începând cu data de 1 iulie 2024, la reducerile obligatorii de preţ la anumite alimente de bază impuse marilor retaileri, pe fondul scăderii inflaţiei, a anunţat marţi Ministerul Economiei de la Budapesta, printr-un comunicat emis de guvern.
Guvernul premierului Viktor Orban a introdus în iunie 2023 reduceri obligatorii de preţ, după ce Ungaria a înregistrat cea mai ridicată inflaţie din Uniunea Europeană. Potrivit reglementărilor introduse în iunie 2023, retailerii de alimente cu vânzări anuale de peste un miliard de forinţi, aproximativ trei milioane de dolari, erau obligaţi să ofere reduceri săptămânale de cel puţin 15% la 20 de produse alimentare, raportat la cel mai scăzut preţ oferit în precedenta lună.
"Inflaţia se diminuează, salariile înregistrează creşteri, ceea ce înseamnă că veniturile familiale devin mai mari și contribuie la majorarea consumului", precizează Ministerul ungar al Economiei.
Datorită măsurii, familiile din Ungaria au putut cumpăra produse din categoriile alimentare de bază, precum carne, lactate, produse de panificație, fructe proaspete sau legume, la un preț semnificativ mai mic.
Plafonarea și-a atins scopul, așa că va fi eliminată de la 1 iulie, însă guvernul va continua să opereze sistemul de monitorizare online a prețurilor pentru a menține și a stimula concurența dintre retaileri.