Ungaria ar putea să dea în judecată UE pentru a fi compensată pentru cheltuielile cu migranţii

G.C. Data publicării:
Ungaria migrație
sursa: shutterstock.com/

Guvernul de la Budapesta a cerut ministrului justiţiei să analizeze posibilităţile de a da în judecată Comisia Europeană pentru compensarea costurilor pe care le-a suportat Ungaria din cauza migranților.

După ședința de guvern de miercuri, joi a avut loc un briefing de presă susținut de Gergely Gulyás, şeful cancelariei premierului Viktor Orban, și purtătorul de cuvânt al guvernului, Eszter Vitályos. În ceea ce privește problemele de politică externă, ședința de cabinet de miercuri a abordat migrația și criza energetică.

La întâlnirea cu presa, Gergely Gulyás a menționat că Bruxelles-ul încearcă cu orice preț să forțeze intrarea migranților în Ungaria: „Putem spune că Bruxellesul face eforturi să ne forţeze să permitem intrarea migranţilor în ţară”, a declarat Gergely Gulyas, potrivit MTI-Hungary Today.

Guvernul a cerut ministrului justiției să analizeze posibilitatea de a acționa în instanță împotriva Comisiei Europene pentru a „recupera o parte din costurile legate de migrație”, a mai spus oficialul.

El a criticat faptul că Ungaria este sancționată pentru practica zonelor de tranzit, în timp ce „această bună practică maghiară” a fost parțial preluată de noul pact european privind migrația și azilul.

Protecţia frontierelor externe ale spaţiului Schengen „este de asemenea o problemă comună, nu doar a Ungariei, întrucât este importantă pentru întreaga Europă”, a mai spus oficialul, adăugând că Ungaria nu are acces la fondurile UE alocate pentru protecţia frontierei disponibile pentru alte ţări.

Gulyas a mai spus că miniştrii justiţiei şi de interne analizează varianta „de a le oferi tuturor migranţilor de la frontiera ungară transport până la Bruxelles, pe gratis şi pe bază de voluntariat, aderând la procedurile europene”, dacă UE continuă să încerce să forţeze Ungaria să adopte reglementări care ar face să fie imposibil să-i ţină pe migranţi departe de ţară.

În mai 2024, Direcția Generală pentru Imigrări din Ungaria a publicat rapoarte pentru anul 2023, iar datele arată o creștere generală a numărului de imigranți în Ungaria în ultimii 5 ani, cu o creștere notabilă în 2022 atribuită războiului din Ucraina.

În 2018, Ungaria găzduia un total de 263.445 de imigranți, iar până la sfârșitul anului 2023, acest număr a crescut la 403.112.