UE sprijină tranziția verde din statele membre cu proiecte de peste 380 de milioane de euro

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
Obligatiuni Comisia Europeana
sursa: profimediaimages.ro/

Comisia Europeană a acordat luni peste 380 de milioane de euro unui număr de 133 proiecte noi din întreaga Europă în cadrul programului LIFE pentru mediu şi politici climatice.

Pentru a asigura tranziţia către o energie curată, în cadrul celor 59 de noi proiecte anunţate luni, LIFE DiVirtue, un program de formare digitală cu o durată de trei ani, în valoare de 1,25 milioane de euro, va consolida capacităţile pentru un sector al construcţiilor mai eficient şi mai inovator. Proiectul utilizează în special realitatea virtuală (VR) şi realitatea augmentată (AR) pentru a ajuta studenţii şi profesioniştii din domeniul construcţiilor să livreze clădiri şi renovări cu emisii zero în Bulgaria, Cehia, Grecia, Croaţia şi România.

Suma de 380 de milioane de euro reprezintă mai mult de jumătate din necesarul total de investiţii de 574 de milioane de euro pentru aceste proiecte - restul provenind de la administraţiile naţionale, regionale şi locale, parteneriate public-privat, întreprinderi şi organizaţii ale societăţii civile.

Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, aceste investiţii vor avea un impact de durată asupra mediului, economiei şi bunăstării tuturor europenilor. Proiectele vor acoperi toate domeniile programului LIFE, mobilizând 143 de milioane de euro (din care UE va furniza 74 de milioane de euro) pentru a contribui la economia circulară şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii, cu 26 de proiecte de reducere a utilizării apei, a deşeurilor industriale şi menajere, a poluării atmosferice şi fonice, precum şi pentru a prezenta argumente economice în favoarea reducerii, reutilizării şi reciclării.

De asemenea, vor fi alocaţi aproape 216 milioane de euro (144,5 milioane de euro din contribuţia UE) pentru proiecte privind natura şi biodiversitatea în vederea refacerii ecosistemelor şi habitatelor de apă dulce, marine şi costiere; şi îmbunătăţirea stării de conservare a păsărilor, insectelor, reptilelor, amfibienilor şi mamiferelor. În pus, aproximativ 110 milioane de euro (contribuţie din partea UE de aproape 62 de milioane de euro) vor fi alocaţi pentru rezilienţa la schimbările climatice, atenuarea schimbărilor climatice şi guvernanţă şi informare, iar 105 milioane de euro (contribuţie din partea UE în valoare de 99 de milioane de euro) sunt dedicaţi pentru guvernanţă şi soluţii de piaţă în vederea accelerării tranziţiei către o energie curată.