UE prelungește cu încă un an sancțiunile aplicate Belarusului

Alexandru Gologan Data publicării:
ue belarus
sursa: shutterstock.com/

Consiliul European a decis să prelungească cu încă un an măsurile restrictive aplicate Belarusului pentru represiunea internă susținută de regimul autoritar al președintelui Aleksandr Lukașenko și pentru sprijinirea campaniei militare a rușilor în Ucraina.

Sancțiunile Uniunii Europene au intrat în vigoare și sunt valabile până la 28 februarie 2025. Decizia a fost luată pe baza revizuirii anuale a situației din Belarus. Încălcarea flagrantă a drepturilor omului și implicarea continuă a țării în agresiunea militară rusă din Ucraina au stat la baza hotărârii membrilor Consiliului European.

„Consiliul și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la deteriorarea situației drepturilor omului din Belarus și a condamnat ferm persecuția continuă a societății bieloruse. Solicităm Belarusului să se abțină de la susținerea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei și să-și respecte obligațiile internaționale. Ne dorim un Belarus liber, democratic, suveran și independent, ca parte a unei Europe pașnice și prospere”, se arată într-un comunicat al Consiliului.

Din august 2020, UE a impus runde succesive de sancțiuni împotriva celor responsabili de represiunea internă și nerespectarea drepturilor omului în Belarus. Prin aceste măsuri, UE semnalează elitei de la Minsk că acțiunile și sprijinul lor pentru regim și pentru Rusia au un cost.

Măsurile restrictive includ înghețarea activelor și interzicerea punerii la dispoziție a fondurilor. În plus, persoanele fizice sunt supuse unor interdicții de călătorie. În prezent, 233 de persoane sunt vizate, inclusiv președintele Aleksandr Lukașenko.

Belarus rămâne, de asemenea, supusă unor sancțiuni economice specifice, inclusiv restricții în sectorul financiar, comerț, bunuri cu dublă utilizare, tehnologie și telecomunicații, energie, transport și altele.