UE închide ancheta împotriva ofertanților chinezi interesați de ridicarea unui parc fotovoltaic în România. S-au retras din licitație
Uniunea Europeană a anunţat luni că va închide investigaţia privind ofertele unor firme chinezeşti pentru un parc fotovoltaic din România, deoarece acestea s-au retras de la licitaţie, transmite Bloomberg.
Autoritate contractantă română (Societatea PARC fotovoltaic Rovinari Est SA) a lansat procedura publică pentru proiectarea, construirea şi exploatarea unui parc fotovoltaic în România, cu o putere instalată de 110 MW. Acest proiect este finanţat parţial din Fondul UE pentru modernizare.
La începutul anului 2024, Societatea Parc Fotovoltaic Rovinari Est anunţa că a primit opt oferte la licitaţia pentru construcţia celor patru parcuri fotovoltaice, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).
Una din oferte a venit de la asocierea: Enevo Group (Leader) - LONGI Solar Technologie, iar o alta ofertă a venit de la asocierea Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Company Limited (Leader) - Shanghai Electric UK Company Limited.
Ancheta UE scoate la suprafața problemele din procedura de achiziţii publice
În urma examinării preliminare a tuturor ofertelor, Comisia a considerat că este justificat să iniţieze o investigaţie aprofundată pentru cele două asocieri, deoarece există suficiente indicii că ambele au primit subvenţii străine care denaturează piaţa internă.
"Panourile solare au devenit importante din punct de vedere strategic pentru Europa: pentru producţia noastră de energie curată, locuri de muncă în Europa şi securitatea aprovizionării. Cele două noi investigaţii aprofundate privind subvenţiile străine în sectorul panourilor solare urmăresc să menţină securitatea economică şi competitivitatea Europei prin asigurarea faptului că întreprinderile de pe piaţa noastră unică sunt cu adevărat competitive şi joacă un rol echitabil", a declarat comisarul Thierry Breton.
În conformitate cu Regulamentul privind subvenţiile străine, întreprinderile sunt obligate să notifice licitaţiile lor de achiziţii publice în UE atunci când valoarea estimată a contractului depăşeşte 250 milioane de euro şi când societăţii i s-au acordat contribuţii financiare străine de cel puţin 4 de milioane euro din cel puţin o ţară terţă în cei trei ani anteriori notificării.
Principalii ofertanți formați prin asociere au decis să se retragă din procedura de licitație. Este a doua oară când firmele chinezeşti se retrag dintr-o licitaţie, după ce oficialii UE deschid o investigaţie privind subvenţiile. În martie, Comisia Europeană a anunţat că o firmă din China a abandonat oferta de a livra trenuri Bulgariei.