Ucraina va plăti din datorii. Autoritățile de la Kiev au ajuns la o înțelegere cu principalii creditori

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
ajutor ucraina
sursa: gettyimages.com/

Autorităţile de la Kiev au ajuns la un acord cu principalii creditori ai țării, în urma căruia vor rambursa datorii în valoare de 20 de miliarde de dolari, precizează Reuters.

Ucraina devine prima țară care inițiază restructurarea datoriilor pe timp de război. Anunțul ne este neapărat surprinzător, deoarece ucrainenii mai au amânare de plată doar o săptămână, conform unui acord semnat în urmă cu doi ani.

"După lungi discuţii şi eforturi diplomatice, am convenit împreună cu partenerii noștri să achităm o parte dintre împrumuturile care ne-au fost alocate. Acesta a fost un pas important prin care am asigurat stabilitatea bugetară a Ucrainei. Trebuie să ne diminuăm datoria externă și să sporim încrederea creditorilor noștri", a declarat ministrul ucrainean al Finanţelor, Serhi Marcenko.

Acesta va fi al doilea acord de restructurare al Ucrainei în mai puţin de un deceniu. În 2015, Ucraina şi-a restaurat datoriile, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.

Chiar dacă obligaţiunile au o valoare contabilă de 19,7 miliarde de dolari, Ucraina datorează creditorilor aproximativ 23 de miliarde dolari, care includ dobânzi. Conform acordului, până la finele lui 2025, Ucraina va avea de plătit nu mai puţin de 200 de milioane de dolari deţinătorilor de obligaţiuni.