Ucraina reduce exporturile de cereale pentru a calma protestele fermierilor polonezi

Alexandru Gologan Data publicării:
ucraina cereale
sursa: shutterstock.com/

Oficialii ucraineni vor să detensioneze protestele fermierilor polonezi prin reducerea livrărilor. Nemulţumiţi de impactul exporturilor de cereale ucrainene pe piaţa locală, protestatarii au creat blocaje la graniță încă din noiembrie.

Kievul este pregătit să limiteze afluxurile de exporturi în Uniunea Europeană, pentru a atenua temerile fermierilor polonezi, după ce Varşovia a ameninţat că va închide temporar graniţa pentru comerţ, susține adjunctul ministrului ucrainean al Economiei, Taras Kachka.

"Vom accepta ca exporturile să nu crească atât de rapid şi de brusc aşa cum s-a întâmplat în anii precedenţi. În prezent, predictibilitatea pieţei este mult mai importantă pentru producătorii şi exportatorii ucraineni decât extinderea agresivă.

Fermierii polonezi sunt afectaţi de noile măsuri dure ale UE şi fermierii noştri suferă din cauza bombardamentelor. Dacă toţi suntem într-o perioadă turbulentă, sunt două opţiuni: să fim inamici sau prieteni.

Având în vedere dinamica relaţiilor noastre, inclusiv în agricultură, ar trebui să fim prieteni. Trebuie să accelerăm discuţiile pentru a găsi o soluţie", a declarat Kachka, într-un interviu acordat pentru Bloomberg la Kiev.

Săptămâna aceasta, 50.000 de fermieri polonezi şi susţinătorii lor au protestat la Varşovia, unde au cerut măsuri din partea Guvernului, relatează Agerpres.

”Polonia plăteşte un preţ prea ridicat pentru decizia de a lansa comerţul liber cu Ucraina", a declarat premierul polonez Donald Tusk.

Pe data de 28 martie oficialii din Ucraina şi Polonia se vor întâlni la Varşovia pentru a găsi soluţii la problema exporturilor ucrainene de cereale.