Triunghiul Weimar se reface pentru apărarea Europei, după amenințarea făcută de Trump

Ligia Munteanu Data publicării: Data actualizării:
Weimar
Foto: Profimedia

Discuțiile despre nevoia de a crește cheltuielile de apărare în Europa se tansformă în planuri concrete. Declarațiile recente ale lui Donald Trump au dat fiori reci statelor membre, iar unele dintre ele au trecut la acțiune. Germania, Franța și Polonia vor sa reînvie "Triunghiul Weimar", ca raspuns la acest context.

Colaborarea sporită în domeniul apărării dintre Franța, Germania și Polonia a fost un subiect fierbinte în întâlnirile dintre liderii tuturor celor trei țări din 12 februarie, după comentariile controversate ale fostului președinte american Donald Trump cu privire la viitorul angajament al Americii în NATO. Mesajul pentru Europa este clar, trebuie să fie capabilă să se apere singură în fața Rusiei.

Cu o Polonie revenită în rândul țărilor care trag pentru proiectul european, a fost reînviată trilaterala Weimar, un format de dialog franco-german-polonez, stabilit încă din 1991, dar aproape inactiv pana acum. Aceasta ar trebui să fie scheletul pentru o viitoare construcție de securitate europeană.

Cheltuielile de apărare din Europa au cunoscut o creștere în ultimii ani – de la cercetare și dezvoltare până la producția comună – mai ales după agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. La nivelul Uniunii Europeană au atins un nivel record de 240 de miliarde de euro în 2022. Însă nu este suficient, dacă Rusia ar deveni agresivă în termen de cinci până la opt ani.

La nivel european este nevoie de o acțiune coordonată de creștere a cheltuielilor de înarmare și o administare eficientă a forțelor armate.

"Trilaterala Weimar" poate fi un vehicul care ar aduce cele mai importante trei armate europene mai aproape. Un astfel de format "ar putea aduce Varșovia pro-americană mai aproape de Franța protecționistă, condusă de dorința de a întări autonomia strategică a UE în cazul în care Trump va prelua din nou mandatul în 2024", arată analiștii. Din perspectivă logisticii axa Germania, Polonia și Țările Baltice este foarte importantă si ar putea fi consolidată cu implicarea Franței.

"Trilaterala Weimar" a luat naștere in 1991 și a avut ca obiectiv un viitor european comun .

Formatul a avut o contribuţie incontestabilă şi la procesul de extindere a Uniunii Europene, ca şi la integrarea Poloniei şi a vecinilor ei în NATO. După 2004, acest forum de dialog şi-a pierdut din elan.

Totuși, în contextul de astazi, demersul celor trei state este binevenit însă, Parisul, Berlinul și Varșovia nu ar putea merge pe aceasta cale fără colaborarea din partea Spaniei, Italia, Regatul Unit și a partenerilor din sud-estul Europei.