Transnistria cere protecția Rusiei: „presiunea economică a Chișinăului este insuportabilă”

Alexandru Gologan Data publicării:
cetateni transnistria
sursa: profimediaimages.ro/

Congresul extraordinar al deputaţilor din Transnistria s-a întrunit miercuri la Tiraspol, la solicitarea liderului separatist Vadim Krasnoselski, pentru a discuta o problemă de interes național. Concret, regiune secesionistă a adoptat o rezoluţie oficială prin care cere protecţia Rusiei față de presiunea economică manifestată de guvernul moldovean. 

Cei 600 de deputaţi din stânga Nistrului cer Rusiei să apere Transnistria şi pe cei peste 220.000 de cetăţeni ruşi din această regiune secesionistă.

"Cerem Consiliului Federaţiei şi Dumei de Stat a Rusiei (cele două camere ale parlamentului federal rus - n.r.) să implementeze măsuri de protecţie a Transnistriei pe fondul presiunii sporite din partea Republicii Moldova", se arată într-o rezoluţie adoptată de deputaţii locali, citată de agenţiile de presă ruse.

În rezoluţia lor, separatiştii transnistreni subliniază, de asemenea, "experienţa unică şi pozitivă a contingentului rus de menţinere a păcii" în această regiune, precum şi statutul Moscovei de "garant şi mediator în procesul de negociere" cu Republica Moldova.

Președintele sovietului suprem de la Tiraspol (parlamentul), Aleksandr Korşunov, a lansat mai multe acuzaţii la adresa autorităţilor de la Chişinău.

"Ne adresăm partenerilor noştri internaţionali cu rugămintea de a nu permite transformarea Transnistriei într-un ghetto al secolului XXI. Astăzi ne confruntăm din nou cu o provocare. Autorităţile moldoveneşti folosesc din nou economia ca metodă de presiune politică. O serie de întreprinderi cu sute de angajaţi sunt nevoite să-şi stopeze activitatea.

Taxele vamale nerezonabile impuse de R. Moldova faţă de Transnistria au dus la pierderi bugetare. Chişinăul blochează importul de medicamente în Transnistria din ţările CSI. Oamenii au simţit deja creşterea preţurilor şi lipsa medicamentelor. Moldova încalcă drepturile fundamentale ale omului consacrate în documente internaţionale", a declarat Korşunov, citat de Agerpres.

Autorităţile Republicii Moldova sunt siderate de pretențiile separatiștilor

Chişinăul este acuzat de secesioniști că a declanşat un "război economic" împotriva regiunii transnistrene şi a blocat în mod deliberat negocierile cu Tiraspolul. Adevărata nemulţumire survine din faptul că autorităţile de la Chişinău au obligat de la 1 ianuarie firmele din Transnistria să achite taxe vamale la bugetul Republicii Moldova.

Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Chişinău, Daniel Vodă, a catalogat aşa-zisul congres din Tiraspol, drept "un eveniment propagandistic, o scamatorie care nu merită live-urile jurnaliştilor străini sau titluri tensionate în buletinele de ştiri", notează Ziarul Naţional din Chişinău.

"Este o altă campanie prin care se încearcă isterizarea societăţii în jurul acestui aşa-numit eveniment de la Tiraspol. E un eveniment pus la cale de cei din stânga Nistrului şi de cei de la Kremlin. Nu vedem pericole de destabilizare. Urmărim foarte atent şi reiterăm că regiunea transnistreană este aliniată la obiectivul de pace şi securitate", a declarat Daniel Vodă după şedinţa de miercuri a cabinetului de miniştri.

Adunarea deputaților de la Tiraspol a fost al şaptelea congres extraordinar desfăşurat în regiune. Ultimul a avut loc în 2006. Atunci aşa-numiţii deputaţi locali au decis să organizeze un referendum pentru aderarea la Rusia. Plebiscitul a avut loc în acelaşi an. Peste 90% dintre participanţi au votat pentru aderarea regiunii transnistrene la Rusia. Comunitatea internaţională şi Chişinăul nu au recunoscut rezultatele referendumului.