Rusia este pregătită să anexeze Transnistria de la Republica Moldova, prin referendum. Data e 28 februarie

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
putin moldova transnistria
sursa: shutterstock.com/

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), regiunea separatistă controlată de Rusia ,Transnistria, ar urma să organizeze un referendum pe data de 28 februarie pentru a deveni parte din Rusia. Moscova revendică teritoriul pentru că majoritatea populației ar fi rusă. Sub acest pretext se ascunde, de fapt, adevăratul motiv: rușii nu vor să renunțe la investițiile pe care le-au făcut timp de peste 30 de ani.

Rusia este pregătită să mai anexeze un nou teritoriu, Transnistria, pentru a proteja populația majoritar rusă de amenințările venite din partea Republicii Moldova și a NATO. Dacă acest scenariu va prinde contur în data 28 februarie printr-un referendum organizat de autoritățile nistrene la Tiraspol, atunci președintele rus Vladimir Putin nu va avea nici o problemă să accepte rezoluția separatiștilor în timpul discursului său planificat la Adunarea Federală Rusă din 29 februarie.

Oficialii guvernamentali din Republica Moldova susțin că această ipoteză este puțin probabilă, dar nu au oferit argumente care să infirme teoria, relatează ISW.

Transnistria este o regiune separatistă pro-rusă din estul Republicii Moldova, cu o populație de aproximativ 470.000 de locuitori. Atunci când Uniunea Sovietică a căzut în 1990 și Moldova și-a proclamat independența, tensiunile au apărut în fosta republică socialistă. Clasa politică de la Tiraspol nu a putut accepta ruperea de URSS și cu sprijinul Armatei a 14-a, cantonată în zonă, a tras o nouă linie de demarcație pe râul Nistru. Separarea de Moldova a degenerat într-un scurt război, finalizat cu independența de facto a Republicii Nistrene. Niciun membru al Națiunilor Unite (ONU) nu recunoaște suveranitatea Transnistriei, iar regiunea este considerată ca fiind parte a Moldovei.

Investițiile ruse în Transnistria datează din perioada sovietică

Deși Transnistria are statutul de autonomie în cadrul Republicii Moldova, autoritățile de la Tiraspol păstrează viu conflictul înghețat cu ajutorul Rusiei. Republica Moldovenească Nistreană (RMN), denumirea oficială a statului auto-proclamat în coasta Basarabiei, nu ar fi rezistat fără sprijinul militar, financiar și politic venit de la Moscova. Amprenta economică a Rusiei este atât de bine înrădăcinată în zonă, încât 

Sectorul bancar este conectat la rețeaua rusă, pentru că rubla transnistreană nu este recunoscută și nu are nici o valoare pe piață, ci doar în interiorul statului fantomă. Din cauza incapacității Guvernului Republicii Moldova de a aplica legile în teritoriu, fenomenul spălării banilor de către terți este larg răspândit.

Toată industria din regiunea separatistă s-a format în timpul URSS. Astfel, Rusia nu ar fi avut nici un interes să abandoneze moștenirea sa economică pentru ca alții să beneficieze de ea.

Combinatul siderurgic de la Rîbnița, care produce aproximativ 60% din veniturile Transnistriei, face parte din consorțiul rus Metalloinvest. Industria energetică este de asemenea, dominată de companii rusești. Termocentrala de la Cuciurgan este deținută de Inter RAO. Compania de transport și distribuție a gazelor naturale Tiraspoltransgas este controlată de Gazprom.

Schimburile comerciale dintre ruși și separatiști sunt prolifice. Aproximativ 68% din produsele importate provin din Rusia, potrivit bne IntelliNews.

Armata a 14-a de gardă sovietică/rusă și-a menținut prezența și contribuie la asigurarea securității Transnistriei. Majoritatea armamentului din dotare este de proveniență rusească și a fost procurat de pe vremea defunctei URSS. Autoritățile moldovenești s-au pronunțat în repetate rânduri în favoarea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul RMN, iar Curtea Constituțională a Moldovei a decis că 11% din țară este ocupată de Rusia. Comunitatea internațională a cerut în repetate rânduri Moscovei să retragă trupele de pe teritoriul Republicii Moldova, dar Kremlinul nu aprobă tratatele internaționale care prevăd retragerea contingentului rămas din perioada sovietică, potrivit publicației ucrainene, InfoResist.

Transnistria, un stat marionetă cu ambiții de exclavă

Președintele autorității transnistrene, Vadim Krasnoselski, a susținut pe 9 ianuarie 2024 într-un interviu acordat publicației ruse TASS, că bugetul militar sporit al Republicii Moldova, exercițiile comune cu NATO și proviziile militare primite din statele europene sunt o dovadă clară a militarizării Moldovei cu scopul de a relua controlul în republica de peste Nistru.

Ministerul Securității Statului din Transnistria (MGB) a emis un comunicat de presă pe 12 ianuarie 2024 în care susținea că trupele speciale moldovenești antrenează „grupuri operative de luptă” pentru a distruge infrastructurile critice, a lichida înalți oficiali transnistreni și se implica în acțiuni de sabotaj contra armatei nistrene. MGB este o organizație controlată de Rusia, fiind un departament extern al Serviciului Federal de Securitate Rus (FSB). MGB și oficialii transnistreni au făcut anterior afirmații similare, pentru a destabiliza Republica Moldova din interior și pentru a justifica intervenția militară a Rusiei în zonă, dacă va avea loc în viitor.

Pe 21 februarie, guvernul transnistrean a anunțat în mod neașteptat că situația din țară „s-a deteriorat brusc de la 1 ianuarie 2024” și a decis să convoace la Tiraspol, Adunarea extraordinară a Deputaților, pe 28 februarie. Anunțul este un semnal de alarmă pentru comunitatea internațională, care atrage atenția că Moscova desfășoară operațiuni subversive împotriva Moldovei foarte asemănătoare cu cele pe care Kremlinul le-a folosit înainte de invaziile sale în Ucraina din 2014 și 2022. Astfel, Rusia va căuta să justifice o posibilă escaladare a tensiunilor din Transnistria pentru a interveni.