Suedia admite un acord de apărare cu Statele Unite. Americanii pot desfășura trupe și baze militare pe teritoriul țării
Parlamentul suedez a aprobat, cu o largă majoritate, un acord de apărare cu Statele Unite. Criticii afirmă că acordul deschide calea pentru desfăşurarea de arme nucleare şi instalarea de baze americane permanente în Suedia.
Acordul de Cooperare în domeniul apărării (DCA), semnat de Stockholm şi Washington în decembrie, a fost aprobat de 266 din totalul de 349 de deputaţi, cu 37 de voturi împotrivă şi 46 de absenţi. Acest acord consemnează o evoluţie majoră în politica de apărare a Suediei, care în martie a renunţat la două secole de nealiniere militară prin aderarea la NATO. Printre altele, DCA permite trupelor americane accesul la 17 baze suedeze şi să depoziteze echipamente militare, arme şi muniţie în ţară.
Criticii susțin că înțelegerea ar fi trebuit să stipuleze interdicția desfășurării de arme nucleare în Suedia, informează TV5 MONDE.
„Guvernul a ales, din păcate, să semneze un acord care nu închide uşa armelor nucleare. Vrem ca legea să interzică explicit intrarea unor astfel de echipamente pe teritoriul Suediei", a declarat deputata Emma Beginger.
Guvernul de centru-dreapta al premierului Ulf Kristersson a dat asigurări că acordul respectă suveranitatea suedeză.
"Este foarte clar că Suedia este o naţiune suverană şi nicio ţară nu va putea forţa Suedia să aibă arme nucleare pe teritoriul său", a precizat ministrul apărării Pal Jonson în cursul dezbaterii.
Societatea suedeză de pace şi arbitraj, una dintre principalele voci critice, a subliniat că două guverne suedeze succesive au insistat, în timpul procesului de aderare la NATO, ca Suedia să adopte aceeaşi poziţie ca şi vecinii săi, Danemarca şi Norvegia, cu privire la armele nucleare.
"Dar, spre deosebire de acordurile DCA ale Norvegiei şi Danemarcei, acordul suedez nu conţine nicio rezervă împotriva introducerii sau staţionării de arme nucleare în Suedia", a declarat Kerstin Bergea, preşedinta asociaţiei.
Finlanda, care a aderat la NATO în aprilie 2023, are o lege care interzice armele nucleare pe teritoriul țării, iar acordul DCA prevede această clauză.