SUA își schimbă strategia nucleară și se pregătesc pentru eventuale confruntări cu Rusia, China și Coreea de Nord

Redacția Digi Economic Data publicării:
Biden
sursa: shutterstock.com/

Președintele american Joe Biden a aprobat, în urmă cu câteva luni, elaborarea unei noi strategii nucleare cu rol de pregătire în fața unor eventuale confruntări concomitente cu Rusia, China și Coreea de Nord.

Publicația americană The New York Times a intrat în posesia unui raport din luna martie, care arată că noul plan strategic se va concentra pe contracararea expansiunii arsenalului nuclear al Chinei. Marți, Casa Albă a declarat că planul a fost aprobat de președintele SUA la începutul acestui an, scrie The Guardian.

De altfel, noua strategie vine pe fondul conflictelor globale, respectiv a amenințărilor președintelui rus Vladimir Putin de a folosi arme nucleare în Ucraina, deși Casa Albă spune că planul nu reprezintă „un răspuns în fața unei țări sau amenințări specifice”. 

China ar putea crește dimensiunea arsenalului său nuclear de la 500 la 1.000 de focoase până în 2030, consideră Pentagonul. Spre comparație, Rusia deține în prezent aproximativ 4.000 de focoase nucleare.

Jurnaliștii americani sunt de părere că o notificare legată de noua strategie va fi trimisă Congresului înainte ca Biden să părăsească Casa Albă în 2025.