Statele Unite aplică noi sancțiuni economice Iranului pentru atacul cu rachete îndreptat contra Israelului

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
sua iran bani
sursa: gettyimages.com/

Guvernul SUA impune noi sancţiuni economice Iranului, ca răspuns pentru atacul cu rachete comis pe 1 octombrie împotriva Israelului.

Noile sancţiuni vizează industria petrochimică iraniană și se aplică întregului sector, dar şi unui număr de 20 de nave şi companii aflate în străinătate. Acestea sunt acuzate de implicare în transportul de petrol şi derivate de proveniență iraniană.

Companiile vizate sunt în principal stabilite în China, însă sunt implicate două întreprinderi din Emiratele Arabe Unite şi una din Liberia. Sunt vizaţi proprietarii de nave stabiliţi în special în Panama, Malayezia şi Insulele Marshall.

Sancţiunile impuse de Washington sunt menite să sporească presiunea financiară asupra Teheranului şi să limiteze capacitatea regimului iranian de a strânge veniturile necesare destabilizării regiunii şi atacării partenerilor Statelor Unite.

Aceste sancţiuni implică îngheţarea activelor deţinute direct sau indirect în SUA de companiile vizate şi interdicţia pentru companii cu sediul în SUA şi pentru cetăţenii americani de a avea relaţii comerciale cu entităţile vizate, precizează Departamentul Trezoreriei americane.