Soarele arde România. Culturile agricole din Europa de Est sunt afectate de temperaturile extreme
Canicula înăbușă România la propriu. Culturile agricole de vară din Europa de sud-est sunt supuse șocului termic neobișnuit pentru această perioadă. La polul opus se situează fermierii din nord-vestul continentului, unde ploile abundente au inundat terenurile arabile. În ambele cazuri, sectorul agricol are de suferit de pe urma fenomenelor meteo extreme.
Meteorologii prognozează săptămâna aceasta temperaturi extrem de ridicate în cea mai mare a continentului european. Canicula şi seceta merg împreună, astfel că pagubele din timpul sezonului vor duce la majorarea preţurilor şi la scăderea aprovizionării pe plan global.
Vremea joacă un rol fundamental în dezvoltarea cerealelor, astfel orice schimbare bruscă de temperatură, poate însemna o recoltă mai slabă. Culturile de vară din Europa de Est, în special din România, al doilea mare producător de porumb din UE, se confruntă cu cele mai mari riscuri din cauza valului excesiv de căldură. Această stare atmosferică ar urma să persiste încă o săptămână sau două, potrivit meteorologilor.
"Ne apropiem de un stadiu critic. O săptămână de caniculă a dus deja la scăderea producţiei. Dacă mai sunt încă două săptămâni de căldură, pagubele vor fi majore", a declarat pentru Reuters, un fermier din Uniunea Europeană.
Lipsa precipitaţiilor și seceta au făcut culturile românești vulnerabile, astfel că pentru porumb şi floarea soarelui, estimările nu arată bine: randamentul va fi sub media ultimilor cinci ani. În contrast, vremea caldă şi secetoasă este bine venită în partea vestică a Uniunii Europene, unde ploile abundente au inundat terenurile arabile şi au încetinit creşterea plantelor.