Slovacia majorează taxele la sucuri pentru a reduce deficitul bugetar

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
sucuri
sursa: shutterstock.com/

Guvernul slovac va taxa băuturile carbogazoase dulci şi va majora accizele pentru tutun, în încercarea de a atenua deficitul bugetar galopant. Pachetul de măsuri ar putea aduce în visteria statului 1.4 miliarde de euro, fapt ce va consolida bugetul pentru anul următor.

Slovacia riscă să înregistreze cel mai mare deficit bugetar din zona euro, relatează Reuters. Potrivit ultimelor estimări, în 2024 deficitul ar putea depăși 6% din PIB, după ce cheltuielile au crescut pe fondul exploziei preţurilor la energie şi a majorării pensiilor.

„Deficitul bugetar va fi redus sub pragul de 3% din PIB, fixat în normele Uniunii Europene, graţie noilor majorări de taxe de anul viitor precum şi a unor reduceri de cheltuieli echivalente cu 1% din PIB” a declarat ministrul slovac al Finanţelor, Ladislav Kamencky.

Pentru a realiza aceste ajustări graduale, guvernul condus de premierul naționalist Robert Fico și-a propus taxarea sucului și tutunului.  Taxele pe băuturile carbogazoase dulci şi pe produsele din tutun ar urma să aducă 100 milioane de euro anul următor şi 243 milioane de euro în 2026, reprezentând doar o mică parte din sumele necesare pentru reducerea deficitului.

„Actuala coaliţie de la putere va discuta şi va face disponibilizări în sectorul public, în cadrul planurilor vizând reducerea deficitului. Sunt împotriva majorării cotei de TVA”, a declarat Fico.

Slovacia este presată să pună datoria publică pe o traiectorie descrescătoare. Fondul Monetar Internaţional a prognozat că datoria guvernamentală a ţăriii va urca până la 59,3% din PIB în 2024, de la un nivel estimat la 57,9% din PIB anul trecut, pentru a trece pragul de 60% din PIB în următorii ani. În decembrie anul trecut, agenţia de evaluare Fitch Ratings a coborât ratingul de ţară al Slovaciei cu două trepte, până la 'A minus' cu perspectivă stabilă. Această retrogradare evidențiază deteriorarea finanţelor publice şi totodată, arată o politică neclară de consolidare fiscală din partea autorităților slovace.