Slovacia își întărește cooperarea militară cu Israelul. Armata slovacă achiziționează echipamente de 800 milioane de euro

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
slovacia israel
sursa: gettyimages.com/

Slovacia va investi circa 800 milioane de euro în şase lansatoare ale sistemului israelian de apărare antiaeriană cu rază medie de acţiune Barak MX, a declarat miercuri la Bratislava ministrul apărării Robert Kalinak, relatează Agerpres.

Slovacia deţinea un singur lansator sovietic de tipul S-300 PMU, pe care guvernul conservator al lui Eduard Heger l-a cedat Ucrainei la scurt timp după invazia rusă în februarie 2022.

"Investiţia este utilă, având în vedere că un număr mai mare de baterii va proteja întreaga Slovacie", a declarat Kalinak pentru cotidianul Pravda.

Slovacia nu dispune în prezent de sisteme antiaeriene strategice, deoarece cooperarea cu Italia, care i-a furnizat sistemul SAMP/T, s-a încheiat în aprilie.

"În acest moment, cel mai sensibil domeniu este cel al apărării antiaeriene. Acum suntem în faza de încheiere a contractului. Am putea semna un contract pentru un sistem complet de apărare antiaeriană format din şase baterii, care ar putea acoperi în mod eficient nu doar obiective strategice, ci şi obiective civile", a precizat ministrul slovac al apărării.

Costul unei baterii de tip Barak cu radar şi trei lansatoare capabile să transporte opt rachete se ridică la aproximativ 128,1 milioane de euro.