Serbia semnează un acord istoric cu Franța în domeniul militar. Parisul va trebui să livreze Belgradului avioane de vânătoare Rafale

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
macron vucevic
sursa: profimediaimages.ro/

Serbia a semnat cu prilejul vizitei preşedintelui francez Emmanuel Macron la Belgrad, un acord prin care va achiziționa de la Dassault Aviation un număr de 12 avioane de vănătoare Rafale.

Serbia și-a manifestat deseori în trecut intenția de a înlocui vechea flotă de MiG-uri ruseşti din dotarea forțelor aeriene.

Belgradul urmează să primească până în 2029 nouă avioane Rafale cu un singur loc şi trei cu două locuri. Suma tranzacției nu a fost dezvăluită, dar potrivit Bloomberg, aceasta nu ar depăși pragul de trei miliarde de euro.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic s-a arătat încântat de semnarea acordului în prezența omologului său, Emmanuel Macron.

„Emmanuel ar dori ca noi să impunem sancțiuni Rusiei, știu asta, dar aderarea la sancțiunile occidentale nu este o opțiune. Susținem pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat Vucic.

În completare, președintele francez susține integrarea sârbilor în spațiul comunitar european.

„Locul Serbiei este în Uniunea Europeană”, a declarat Macron.

Bugetul alocat apărării statului sârb a crescut exponențial în ultimul deceniu. În domeniul militar, Serbia a reușit să echilibreze balanța dintre est și vest, după ce a făcut numeroase achiziții din Europa, China şi Rusia.