Serbia își consolidează legăturile cu Uniunea Europeană pe domeniul mașinilor electrice. Oficialii europeni vor accesul la litiu

Alexandru Gologan Data publicării:
serbia ue acord litiu
sursa: profimediaimages.ro/

Serbia şi Uniunea Europeană (UE) au semnat vineri un parteneriat prin care își intensifică cooperarea pentru dezvoltarea industriei de autovehicule electrice (EV). Autoritățile de la Belgrad speculează astfel interesul UE de a fi parte din viitorul inovației.

Serbia şi UE au semnat vineri la Belgrad un acord pentru dezvoltarea proiectului unei mine de litiu, materie primă esențială dezvoltării industriei EV, relatează Reuters.

În prezența ministrului Minelor şi Energiei din Serbia, Dubravka Djedovic-Handanovic şi a vicepreşedintelui Comisiei Europene, Maros Sefcovic, memorandumul de înţelegere prevede:

  1. prelucrarea materiilor prime, precum litiu, într-un mod sustenabil
  2. dezvoltarea uzinelor de producție auto EV
  3. dezvoltarea acumulatorilor necesari funcționării mașinilor electrice

Acordul este menit să încurajeze firmele din cadrul uniunii să investească în Serbia, care deține cele mai bogate resurse de litiu din Europa.

„Este important că o astfel de decizie a fost luată azi. Acordul vine în contextul cursei globale pentru litiu, un material cheie în industria autovehiculelor electrice”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, prezent de asemenea în delegația care a făcut deplasarea la Belgrad.

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic a subliniat pragmatic ce înseamnă acest nou parteneriat pentru țara sa.

"UE are nevoie de litiu şi noi vrem să ne consolidăm legăturile cu blocul comunitar", a declarat oficialul sârb.

Pentru dezvoltarea oricărui proiect din cadrul acordului, UE trebuie să îndeplinească o singură condiție: producția se va realiza în Serbia. Firmele din cadrul uniunii nu pot exploata și apoi exporta materia primă fără să o prelucreze pe teritoriul sârbilor.

Guvernul de la Belgrad a autorizat marţi reluarea exploatării unei mine de litiu, pe care au concesionat-o gigantului minier Rio Tinto. Decizia autorităților este una controversată, deoarece în pofida protestelor și avertismentelor legate de efectele negative asupra mediului, oficialii sârbi au hotărât să demareze operațiunile.