Schimbările climatice au ajuns la CEDO. Cum au învins 2000 de elvețience guvernul din Țara Cantoanelor
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a decis ieri că guvernul elveţian a încălcat drepturile omului ale cetăţenilor săi prin faptul că nu a făcut suficient pentru a combate schimbările climatice. Această decizie va stabili, cel mai probabil, un precedent pentru viitoarele procese intentate de cetățeni guvernelor, din cauza schimbărilor climatice.
Hotărârea CEDO a fost dată în favoarea a peste 2.000 de femei care au dat în judecată guvernul elvețian. Este de așteptat ca decizia să propage ecouri în deciziile instanțelor din întreaga Europă și din afara acesteia, și să încurajeze mai multe comunități să aducă în instanță cauze similare.
Elvețiencele, cunoscute sub numele de KlimaSeniorinnen și cu vârste de peste 64 de ani, au declarat că lipsa de acțiune a guvernului lor asupra schimbărilor climatice le-a pus în pericol viața în timpul valurilor de căldură. Ele au susținut că vârsta și sexul lor le-au făcut deosebit de vulnerabile la astfel de efecte ale schimbărilor climatice.
În hotărârea sa, președintele Curții, Siofra O'Leary, a declarat că guvernul elvețian nu și-a respectat propriile obiective de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
„Este clar că generațiile viitoare vor suporta probabil o povară din ce în ce mai gravă a consecințelor eșecurilor și omisiunilor actuale de combatere a schimbărilor climatice”, a spus O'Leary.
Cazurile similare aduse în fața completului de 17 judecători de la Strasbourg se înmulțesc, iar Franța se numără printre țările cu un număr tot mai mare de procese în domeniul climei intentate de cetățeni împotriva guvernelor, cauze în care este reclamată nerespectarea drepturilor omului.
Totuși, este de menționat și că, în semn de complexitate a valului tot mai mare de litigii climatice, CEDO a respins recent câteva cazuri legate de climă, din motive procedurale.
Printre acestea se numără un proces intentat de un grup de șase tineri portughezi împotriva a 32 de guverne europene. În acest caz, instanța europeană a decis că, deși emisiile de gaze cu efect de seră ale unui stat pot avea un impact negativ asupra persoanelor care trăiesc în afara granițelor sale, acest lucru nu justifică urmărirea penală în mai multe jurisdicții.
Revenind la verdictul în cazul elvețian, acesta nu mai poate fi poate fi contestat de guvernul din Țara Cantoanelor și va avea efecte internaționale, cel mai direct, prin stabilirea unui precedent juridic obligatoriu pentru toate cele 46 de țări care sunt semnatare ale Convenției Europene a Drepturilor Omului.
Decizia indică faptul că Elveţia are obligaţia legală de a lua măsuri mai mari pentru reducerea emisiilor poluante. Dacă Elveția nu își actualizează politicile în acest sens, ar putea urma alte litigii la nivel național, iar instanțele ar putea emite sancțiuni financiare.