Sancțiunile economice impuse Moscovei nu opresc tranzacțiile cu gaze și petrol rusesc. Inclusiv Franța achiziționează de la ruși

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
rusia ue alimentare petrol gaze
sursa: shutterstock.com/

Rusia a depășit toate așteptările și s-a impus în piața petrolieră cu toate pachetele drastice de sancțiuni aplicate. Într-un fel sau altul, țițeiul și gazele naturale ajung în țările care condamnă campania militară inițiată de Moscova în Ucraina.

Oprirea finanțării industriei militare rusești pare tot mai dificil de realizat după ce sancțiunile aplicate de Statele Unite și aliații săi au eșuat parțial. Presiunea nu mai cade pe statul țintă ci pe cetățenii săi, care sunt privați de anumite produse esențiale, precum medicamente sau echipamente medicale. Însă, pentru Rusia nu a fost niciodată o problemă, mereu au existat alternative. Iar vecinătatea cu statul chinez i-a facilitat reziliența.

Cea mai recentă filă a războiului contra produselor petroliere rusești a fost deschisă recent, odată cu plângerea formulată de Slovacia și Ungaria la adresa obstrucționării livrărilor Lukoil de către Ucraina. Comisia Europeană a decis să nu le dea dreptate în această chestiune și să-și caute alți furnizori.

Însă Budapesta acuză Bruxelles-ul de dublu standard.

„De ce ar trebui să renunțăm la petrolul rusesc, mai exact?”, se întreabă retoric directorul companiei petrochimice MOL, Zsolt Hernadi, citat de Reuters.

Întrebarea pusă în contextul actual face sens, având în vedere că Europa nu s-a debarasat niciodată complet de gazele și petrolul rusesc, de la invazia Ucrainei în februarie 2022.

Exporturile rusești de gaze ating maximul în 2024

Compania rusă de stat Gazprom a livrat Europei o cantitate de 91,5 milioane de metri cubi de gaze naturale doar în luna iulie, în creștere față de luna precedentă și inclusiv față de aceeași perioadă din 2023.

Anul trecut, pe fondul sancțiunilor, Gazprom a pierdut șapte miliarde de dolari pentru prima dată în 25 de ani. În 2024, normalizarea relațiilor comerciale dintre ruși și partenerii europeni a permis revenirea Kremlinului în piața gazelor din Europa. 

„Anul acesta, prețurile au fost stabile, iar gazul vândut de Gazprom a fost competitiv. Așa se explică creșterea înregistrată de ruși. Dacă ritmul se menține, exporturile rusești vor reveni la nivelul normal. Aceasta nu este o ipoteză, este noua realitate”, explică analistul Ronald Smith.

Austria și Slovacia sunt principalii importatori de gaz rusesc în Europa, relatează Bloomberg.

Macron condamnă războiul, amenință că trimite trupe în Ucraina dar în schimb, cumpără gaze naturale de la ruși

Președintele francez Emmanuel Macron făcea nu demult declarații scandaloase la adresa războiului desfășurat de ruși în Ucraina. Pe lângă faptul că doar verbal i-a anulat, țara sa continuă să întrețină relații comerciale oarecum apropiate cu Moscova. 

Cele mai recente date arată că livrările de gaz rusesc în Franța s-au dublat în prima jumătate a anului. Deși petrolul rusesc încă se confruntă cu anumite restricții, comerțul cu gaze naturale înflorește în Occident. Guvernele europene au motivat că interzicerea în totalitate a importurilor de gaze din Rusia ar duce la creșterea vertiginoasă a facturilor la energie și încălzire, iar activitățile industriale nu s-ar putea desfășura fără furnizarea cantităților necesare.

Companiile franceze au importat aproape 4,4 miliarde de metri cubi de GNL (gaz natural lichefiat) rusesc în prima jumătate a acestui an, comparativ cu peste 2 miliarde de metri cubi în aceeași perioadă a anului trecut. Următorii importatori mari sunt Spania și Belgia.

Este interesant de observat faptul că Franța importă mai mult din Rusia și mai puțin de la alți furnizori precum Statele Unite și Norvegia, considerați parteneri de bază. Deși Comisia Europeană se laudă că importurile de gaz rusesc au scăzut considerabil între 2021 și 2023, realitatea din marile centre industriale europene e alta.

„O creștere temporară a volumului nu pune sub semnul întrebării realizările UE din ultimii doi ani”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Adalbert Jahnz.

Atât timp cât guvernele europene vor considera gazul rusesc necesar pentru securitatea aprovizionării Uniunii Europene, acesta va fi comercializat la liber, în pofida sancțiunilor economice impuse Kremlinului, relatează The Independent.