Rusia își extinde cooperarea în Asia. Moscova vrea să transforme Uzbekistanul într-un hub energetic regional

Alexandru Gologan Data publicării:
rusia uzbekistan putin mirzi
sursa: profimediaimages.ro/

Pe măsură ce sancțiunile occidentale s-au amplificat odată cu războiul proliferat de Rusia în Ucraina, Kremlinul și-a căutat noi aliați. Țările din Asia Centrală au devenit ținta perfectă a sistemului de alianțe necesar susținerii Moscovei, deoarece stau pe un rezervor imens de resurse naturale, sunt subdezvoltate și ușor dependente de vecinii mari din regiune. Vizita recentă a președintelui Vladimir Putin la Tașkent întărește influența rușilor în regiune.

Rusia și Uzbekistan vor coopera strâns în domeniul energetic. Fosta republică ex-sovietică va beneficia de construirea mai multor centrale hidroelectrice şi nucleare dar și a unei conducte de gaz. 

"Domeniul energiei este vital pentru dezvoltare. Uzbekistan este un aliat de încredere și un partener strategic, astfel că ne vom extinde cooperarea în această țară. Rusia va investi 400 de milioane de dolari într-un fond comun de investiții pentru a finanța proiectele stabilite de comun acord", a declarat Putin în cadrul vizitei oficiale de la Tașkent.

Discuțiile dintre oficiali s-au concentrat pe ridicarea unei centrale nucleare de mici dimensiuni, o premieră pentru regiune. Chiar dacă zona este cunoscută pentru activitate seismică relativ ridicată, acest aspect nu pare să conteze atunci când interesele Rusiei sunt la mijloc.

Un aspect interesant al acestui amănunt este că nu există atomocentrale în niciuna dintre cele cinci republici ex-sovietice din Asia Centrală, deși Uzbekistanul și Kazahstanul sunt mari producători de uraniu, relatează Reuters.

Compania de stat rusă, Rosatom va fi însărcinată să ridice şase reactoare cu o capacitate de 55 megawaţi fiecare. În cadrul vizitei, Putin a promis omologului uzbec, Şavkat Mirzioiev, că inclusiv proiectul amânat din 2018 legat de construirea unei centrale nucleare de 2,4 gigawaţi  va fi accelerat. Specialiştii ruşi urmează să construiască două hidrocentrale pe lacurile uzbece și o conductă de gaze care va transporta 11 miliarde de metri cubi anual din 2025.

Deşi Uzbekistanul are rezerve mari de gaz și o producție estimată la aproximativ 50 de miliarde de metri cubi pe an, echipamentele sale de extracţie şi distribuţie sunt depășite tehnologic, iar astfel cererea este mai mare în prezent decât oferta. Autoritățile se luptă să satisfacă pe deplin cererea internă, iar livrările rusești i-au permis să evite criza energetică.

Mirzioiev a dat asigurări că în urma acestor investiții majore, va mări, printre altele, importurile de petrol rusesc.

„Securitatea energetică a Uzbekistanului va fi asigurată cu ajutorul Rusiei”, a declarat președintele uzbec.

Sancțiunile occidentale scad în intensitate pe măsură ce Rusia își găsește noi parteneri comerciali

Un paradox al sancțiunilor occidentale impuse după invadarea Ucrainei este acela că Produsul Intern Brut al Rusiei a crescut cu 3,6% anul trecut. În plus, Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca economia rusă să avanseze și în acest an, cu 2,6%.

Chiar dacă economia rusă pare că supraviețuiește, societatea în ansamblu suferă de pe urma campaniei militare din Ucraina.